Viime päivien sateet ovat hidastaneen kylvöjä koko maassa. Etelä-Suomessaollaan noin viikko jäljessä normaalivuodesta ja tilanne pahenee, mikälisateet jatkuvat. Myös Pohjanmaalla ollaan muutama päivä jäljessänormaalista. Pohjois-Savossa ja -Karjalassa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessasekä Kainuussa toukotyöt ovat vielä edenneet normaalisti, kerrotaanProAgria Maaseutukeskusten liiton kasvutilannekatsauksessa.

Uudellamaalla varhaisperunan istutukseen päästiin huhtikuun alkupuolella jaVarsinais-Suomessa huhtikuun puolenvälin jälkeen. Kasvustot ovat jo hyvintaimella.

Sade keskeytti juuresten kylvöt

Kesäperuna istutettiin Varsinais-Suomessa vapun jälkeisellä viikolla.Satakunnassa kesäperunasta on istutettu lähes puolet ja Etelä-Karjalassakinkolmannes. Uudellamaalla kesäperunan istutukset pääsivät hyvään alkuunennen sateita, mutta veden tulo on nyt keskeyttänyt työt. Pohjois-Savossaja Keski-Pohjanmaalla kesäperunasta on istutettu noin puolet.Varastoperunan istutusta aloitellaan parhaillaan.

Mansikka, vadelma, herukat ja omenapuut ovat aloittaneet kasvunsa.Mansikalla on Varsinais-Suomessa havaittu paikoin talvehtimisvaurioita,mutta herukat ja omenapuut näyttävät selvinneen talvesta hyvin. Juurestenkylvöt ja kaalien istutukset alkoivat normaalisti, mutta Etelä-Suomessasade keskeytti työt.

Lehmät laitumelle ensi viikolla

Kylmä sää ja sateet ovat hidastaneet syysviljojen kasvua. Kasvustojen kuntoon tänä keväänä ollut vaihteleva. Etelässä kasvustoja kurittivat syksynkuivuus ja kevään kylmät tuulet lumien sulamisen jälkeen.Keski-Pohjanmaalla ja runsaslumisilla seuduilla kasvustoja on harventanutmyös lumihome. Monin paikoin kasvustoja on rikottu ja kylvettykevätviljalle.

Uudenmaan sokerijuurikasala on kylvetty kokonaan. Myös Varsinais-Suomessasekä Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa kylvötyöt lähenevät loppuaan. Ensimmäisetkylvökset ovat tulleet jo taimelle. Satakunnassa juurikkaan kylvö on vastaalkamassa. Lähinnä Varsinais-Suomessa on aloitettu kevätrypsin kylvö.

Parin viime viikon viileät säät ovat hidastaneet nurmien kasvua.Kasvutilannekatsauksen mukaan lehmät pääsevät laitumelle todennäköisestiensi viikolla. Pohjois-Pohjanmaalla laidunkausi alkaa ehkä vasta kesäkuunensimmäisellä viikolla.

Jaa artikkeli