Vaikka perunaa istuttaisi vain kotitarpeiksi muutaman penkkirivin,kotitarhurinkin on muistettava olla valpas koloradonkuoriaisen varalta.Suomessa kuoriainen luokitellaan karanteenituhoojaksi, jonkahavaitsemisesta on aina ilmoitettava kasvuinsuojeluviranomaisille. Torjuntatehdään torjuntapäätöksen mukaan viranomaisten valvonnassa. Laki velvoittaatorjuntaan, kuoriaisen hävittäminen korvataan valtion varoista.

Koloradonkuoriainen saapui viime kesänä Kaakkois-Suomeen heinäkuisenUnto-myrskyn kannattelemana. Kaiken kaikkiaan kuoriaisia löydettiin viimekesänä 322 perunapellolta. Vielä ei tiedetä, talvehtiko kuoriainenSuomessa. Kaikille viime kesän havaintopaikoille on annettu määräysistuttaa ainakin vähän perunaa, jotta talvehtineet yksilöt voidaan torjuaheti, kun ne nousevat maasta.

Torjuminen ennalta kannattaa

Viranomaiset muistuttavat, että koloradonkuoriaisen torjuminen ennalta onpaljon halvempaa ja helpompaa kuin perunasadon suojaaminen sitten, kunkuoriainen on asettunut pysyvästi Suomeen.

Sitkeä perunan tuholainen tuli ensimmäisen maailmansodan aikana AmerikastaEurooppaan. Nyt viirukas tuholainen on levinnyt koko maaosaan Britteinsaaria ja Skandinaviaa lukuun ottamatta.

Jaa artikkeli