Elintarvikevirasto muistuttaa, että tuoreiden ja kuivattujen korvasientenmyyntipaikalla on oltava näkyvillä määräysten mukaisesti varoitusmerkintäsienten myrkyllisyydestä sekä käsittelyohjeet. Virasto on lisäksisuositellut, että tuoreita korvasieniä myytäisiin kuluttajille ainoastaanpalvelumyyntinä, jolloin sienten käyttöturvallisuus voidaan varmistaaparemmin.

Korvasieni on siitä poikkeuksellinen elintarvike, että sen myyntisallitaan, vaikka käsittelemätön sieni sisältää gyromitriini-nimistämyrkkyä. Korkea gyromitriinimäärä aiheuttaa akuutin myrkytyksen.Gyromitriini ja sen aineenvaihduntatuotteet ovat myös syöpävaarallisiayhdisteitä. Korvasienen myrkyn vaarat voidaan kuitenkin välttää oikeallakäsittelyllä, ja siksi asiasta muistutetaan vuosittain.

Elintarvikevirasto on julkaissut kuluttajille esitteitä korvasientenkäsittelystä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Esitteitä on saatavana kuntien terveystarkastajilta jaElintarvikevirastosta.

Korvasienten käsittelyohjeet:

Keittäminen: Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvinmolempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

Kuivaaminen: Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattujakorvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (100 gsieniä ja 2 l vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteenkertaan kuten tuoreet korvasienet.

Muista: Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin.Korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Jaa artikkeli