Omenapuiden varttaminen on kautta aikojen ollut taitolaji, jossaonnistuminen on viljelijän ammattitaidon mitta. Vielä viisikymmentä vuottasitten omenapuut olivat tärkein lisättävä taimiryhmä. Edelleenkinhedelmäpuut ja erityisesti omenapuut ovat lähes jokaisen pihan omistajanhankintalistalla. Pohjoisesta sijainnistaan huolimatta Suomi on vahvaomenamaa.

Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana omenainnostus on lisääntynyt javiljelyalue on laajentunut kohti pohjoista. Nykyisin meiltä löytyy jopaLapissa menestyviä lajikkeita. Harrastuksen lisääntymisen myötä ihmiset ovatkiinnittäneet huomiota hyvin menestyneisiin ja maistuvia hedelmiä tuottaviinpuihin. Löytölajikkeita on otettu runsaasti viljelyyn. Osa niistä on vanhojaehkä unohtuneita lajikkeita ja osa kotitekoisista risteytymistä syntyneitäsiementaimia.

Suomen sijainti Euroopan katolla ankarissa olosuhteissa on yksikestävyysvalinnan tae. Meillä on erityisen runsas omenalajikkeisto, koskaSuomeen on tuotu ehdokkaita etelästä, lännestä ja idästä. Näin runsastalajikevalikoimaa ei löydy mistään muualta. Omenapuu on aina ollut tärkeä osahyötypuutarhaa. Viime aikaista suosiota selittää se, että omenapuuistutetaan yhä useammin koristepuuksi. Kotipuutarhoihin hankitaan vuosittainnoin 100 000 hedelmäpuuta.

Omenapuun viljelijällä on kiireinen talvi

Omenapuiden kasvatukseen erikoistuneilla taimitarhoilla sydäntalvi onkiireistä aikaa. Aluksi kerätään jaloversot. Sitten tarhuri saakin ollaviikkokausia istumatyössä varttaessaan jaloversoja kiinni perusrunkoihin.Tämä tarkkuutta, taitoa ja harjaannusta vaativa työ sopii leipätyöksi vaintodellisille osaajille.

Vartteet säilytetään kylmävarastossa kevääseen asti, jolloin ne istutetaanviljelypaikalle. Tästä eteenpäin omenapuun kasvattaminen normaaliinmyyntikokoon kestää taimitarhalla kaksi-kolme vuotta.

Lisääntynyt tietoisuus arvokkaista löytölajikkeista ja ihmisille muutentärkeistä puista on synnyttänyt uudenlaisen palvelun. Meillä onviitisentoista taimitarhaa, jotka tilauksesta kasvattavat asiakkailletärkeistä puista uusia taimia. Tällä tavoin saadaan talteen se paras mummonpuu, ennen kuin syysmyrsky sen kaataa tai se jää rakennustyömaan alle. Yhäuseammin paikkakuntaa vaihtavat nuoret ottavat muistoksi kotipuustakasvatetun taimen.

Jaa artikkeli