Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt Paraisilla sijaitsevan Bjursänginmarjatilan marjatuotannon Vuoden laatutuottajaksi. ELISIF VENNELÄN omistamamarjatila tunnetaan yhtenä marjatuotannon uranuurtajista. Tilallaaloitettiin mansikan myynti itsepoimintana jo noin 30 vuotta sitten, jasiitä lähtien tuotevalikoimaa ja palveluja on kehitetty monipuolisemmiksi.Yrityksessä viljellään marjoja sekä tuoremarkkinoille ettäelintarviketeollisuuden raaka-aineeksi.

Bjursängin marjatilan päätuote on mansikka, jonka viljelyala on noin 15hehtaaria. Tilalla viljellään myös herukkaa, vadelmaa, karviaista,pensasmustikkaa ja tyrniä. Herukka-ala on noin neljän hehtaaria ja tuotantomenee pääasiassa teollisuudelle.

Mansikkakausi kestää kesäkuusta elokuuhun

Elisif Vennelä korostaa perinteistä pidemmän sadonkorjuukauden merkitystä.-Kun mansikkaa on tarjolla pidemmän aikaa, ehtii entistä useampi kuluttajanauttia tuoreista kotimaisista marjoista. Mansikan säilöntäkausi ei enääpääse lipsahtamaan ohi kesäloman aikana nyt, kun marjaa saa vieläelokuussakin, hän sanoo.

Viime vuonna Bjursängin marjatila toimitti mansikkaa tuoremarkkinoilletoukokuun lopusta elokuun loppuun. Mansikan satokautta pidennetäänvarastoimalla mansikan taimet viileässä läpi talven. Kun varastoidut taimetistutetaan porrastetusti touko-kesäkuun aikana, myös marjasato kypsyyasteittain. Mansikkasesongin pitenemisestä hyötyvät kuluttajien lisäksimyös poimijat, joille on työtä pidemmäksi aikaa.

Itsepoiminnan lisäksi Bjursängin tilan marjaa kerätään tori- jatienvarsimyyntiin sekä lähialueen marketteihin. Aamulla kerätty ja nopeastijäähdytetty tuote pääsee kuluttajien naposteltavaksi vielä saman päivänaikana. Suuri osa tilan tuottamista tuoremarjoista myydään rasioihinpakattuna, jolloin tuote pääsee ensiluokkaisena perille saakka. -Niin kauankun mansikka valitaan maun perusteella, ei kotimaisen mansikan menekistätarvitse olla huolissaan, Elisif Vennelä toteaa.

– Kuluttajilla ei kuitenkaan ole enää suuria, 500 litran arkkupakastimia, vaan 100-200 litran pakastimia. Asiakkaat haluavat ostaa tilalta valmiiksi poimittuja mansikoita. Itsepoiminnan osuus on laskenut 30 prosenttiin, kertoo Elisif Vennelä.

Jaa artikkeli