Toimintaympäristössä tapahtuva muutos on nopeaa ja se heijastuu myös vihannesten pakkaamisen tarpeeseen. Perhekoko pienenee, kauppa pyrkii yhä rationaalisempaan ja hygieenisempään toimintaan. Vihannespakkauksiltakin edellytetään paitsi pakollisten merkintöjen näkyvyyttä, myös näyttävyyttä ja myyvyyttä, kertoo Jyri Kettunen Muovijaloste Oy:stä.

Kettusen mukaan pakkaaminen on tarpeellista monesta syystä. Pakkaus suojaa tuotetta ja mahdollistaa logistisen jakelun. Pakkaus kertoo tuotteesta ja samalla pakkaus voi erilaistaa tuotteen. Pakkaus myös lisää hygieenisyyttä ja tuotteen säilyvyyttä. Hyvä pakkaus markkinoi ja myy tuotteen.

– Uutta on niin sanotut älypakkaukset. Indikaattoripakkaukset sisältävät esimerkiksi lämpötilaindikaattorin. Aktiivipakkaukset voivat taasen sisältää esimerkiksi hapenpoistajan. Bioka hapenpoistaja on lyönyt itsensä läpi vuonna 2002 ja pakkauksessa jäänöshappi on nolla prosenttia.

– Kasvisten yksittäispakkaaminen tulee lisääntymään. Pakkaamisen näyttävyyttä voidaan parantaa alustapakkausten avulla, jolloin tuote pysyy ryhdissään. Anfifog-pakkauskalvojen avulla taasen estetään veden kondensoituminen pakkauksen sisäpinnalle.

– Oikeilla pakkasratkaisuilla voidaan vähentää hävikkiä ja säästää siten kokonaiskustannuksissa, korostaa Kettunen.

Jyri Kettunen alusti kasvisten pakkaamisen trendeistä Hyvinkäällä marraskuussa. Hänen esitelmänsä 50 diaa on nähtävillä PUUTARHA-Sanomien nettipalvelussa koulutusmateriaali-linkin alla.

Jaa artikkeli