Kireät pakkaset ovat nostaneet Suomen sähkönkulutuksen huippuunsa. Perjantaina 3. päivänä tammikuuta klo 15.21 hetkellinen sähkön kulutus oli Fingridin mukaan 13.549 megawattia. – Kasvihuoneiden valoviljelyssä kulutetaan sähköä normaali määrä, mutta lämmitysenergiaa tarvitaan 30 asteen kireissä pakkasissa tuplaten normaalin talvisäähän verrattuna, kertoo YRJÖ HEINONEN Viherpeukalot Oy:stä Valkealasta.

Kotimainen sähkön tuotantokapasiteetti on täysin käytössä. Sähköä tuodaan sekä idästä että lännestä. Perjantain iltapäivällä Venäjältä tuonti oli teholtaan 1435 megawattia ja Ruotsista virtasi sähköä 316 megawatin teholla.

Kotimainen sähkötuotanto oli perjantaina iltapäivällä 11.762 megawattia. Siitä vesivoiman osuus oli vain 10 prosenttia. Veden vähyys onkin nostanut Pohjoismaissa sähkön spot-hinnat taivaisiin, perjantaina spot-hinta oli 108 euroa megawattitunnillta ( 64 p/kwh).

– Meillä on pitkäaikaiset sähkön ostosopimukset – tietty teho on ostettu tietylle ajalle kiinteään hintaan. Sähkön myyjään spot-hinnat tietenkin vaikuttavat, mutta usein nekin ovat suojautuneet suurien heilahdusten varalta.

– Pitkässä juoksussa korkeat spot-hinnat vaikuttavat sopimuksiin. Tällekin kaudelle sähkön hinta nousi parikymmentä prosenttia, toteaa Heinonen.

– Lämmitysenergiaa kuluu nyt tuplaten, kun lämpötila on kolmessa kymmenessä pakkasasteessa. Valoviljelyssä kuitenkin saadaan merkittävä osa tarvittavasta lämmöstä valojen kautta.

– Kasvihuoneiden lämmityskapasiteetti on mitoitettu niin, että tällaisillakin pakkasilla lämpötila pysyy riittävän korkeana.

– Kylmä sää ei sinänsä lisää valotuksen tarvetta – pikemminkin päinvastoin, sillä sään ollessa selkeä keskipäivän aurinko jo auttaa kasvien valontarpeessa, opastaa Heinonen.

Heinosta harmittaa kurkun heikko hinta. – Koko talvi on menty selvästi viime vuotta alemmilla hinnoilla. Nyt tukkuliikkeet maksavat kurkkukilosta 1,5 euroa. Ruusujen hinnat ovat viimevuotisella tasolla, mikä oli liian alhainen.

Jaa artikkeli