Victoria on uusi kiinteä perunalajike. Malloltaan se on voimakkaan keltainen. Keitettäessä se säilyy ehjänä ja kauniin värisenä. Lajikkeen raakatummuminen on erittäin vähäistä. – Eipä olekaan ihme, että se on muutamassa vuodessa noussut jo yhdeksänneksi yleisimmäksi lajikkeeksi Euroopassa, toteaa toimitusjohtaja EERO PISILÄ Pohjoisen Kantaperuna Oy:stä.

Pohjoisen Kantaperuna Oy oli liki ainoa perunayritys Ruoka 2002 -messuilla Helsingissä marraskuun 22. – 24. päivinä. Erikoiseksi osallistumisen tekee se, että siemenperunayrityksellä ei ole mitään myytävää messuvieraille – kuluttajille.

– Pidän tärkeänä, että olemme kontaktissa lopulliseen käyttäjään. Täältä etulinjasta saamme arvokasta tietoa siitä, mikä kuluttajan mieltä painaa. Tie perunajalostuksesta siemenperunan ja ruokaperunan kautta kuluttajan pöytään on ajallisesti niin pitkä, että on hyvä olla oikeat indikaattorit mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, perustelee Eero Pisilä osallistumista.

– Toki teemme työtä myös edustamiemme lajikkeiden hyväksi. Van Gogh -lajike on tullut kuluttajille jo hyvin tutuksi. Nyt panostamme Victoria-lajikkeen esittelyyn maistattamalla sitä kuluttajille. Palaute on ollut hyvin positiivinen.

– Victoria soveltuu sekä kotitalouskäyttöön että kuorintaan ja sitä tietä suurtalouksiin ja ruokateollisuuteen. Mukulat ovat pitkänsoikeita, säännöllisen muotoisia ja matalasilmuisia. Ne säilyvät tasalaatuisena varastoitaessa, sanoo Pisilä.

– Victoria tuli Suomessa lajikelistalle viime vuonna. Sen varsisto on voimakas ja pysty. Se on aikaisuudeltaan Van Goghia nopeampi. Mukulat kasvavat syvällä, joten se ei ole herkkä vihertymään.

– Miinuksena lajikkeelle on hidas taimettuminen ja vain tyydyttävä ruvenkestävyys. Victoria on ankeroisenkestävä.

Pohjoisen Kantaperuna Oy:n muut uutuuslajikkeet ovat Redstar, Rikea, Seresta, Courage ja Belita. Redstar on punakuorinen, pyöreämukulainen ja jauhoinen lajike. Rikea sopii kotitalouskäyttöön kiinteänä kesä- ja syysperunana ja myös suurtalouskäyttöön syksyisin. Seresta on tarkoitettu tärkkelystuotantoon, sillä sen tärkkelyspitoisuus on noin 2 %-yksikkö Saturnaa korkeampi. Courage sopii ruokateollisuuteen erityisesti perunalatujen raaka-aineeksi. Belita on punakuorinen ja varhainen tärkkelyslajike.

Jaa artikkeli