Pohjoismaiden suurimmat puutarhamessut Kevätpuutarha 03 järjestetään 10.-13.4.2003 Helsingin Messukeskuksessa. Jo kuudetta kertaa nähtävä Kevätpuutarha on tunnettu upeasta yleiskoristelustaan, jonka suunnittelusta järjestetyn avoimen ideakilpailun on voittanut rakennusarkkitehti RIA, sisustusarkkitehti Päivi Lindroosin ja suunnitteluhortonomi Hanna Hentisen ”Sateenkaari”.

Keväisiä tuotteita, tietoa, ideoita ja elämyksiä tarjoavat messut ovat saavuttaneet suuren yleisön suosion, sillä vuonna 2001 Kevätpuutarhassa ja samanaikaisilla OmaMökki- ja Kiinteistö-messuilla vieraili yhteensä yli 82 000 kävijää. Kevätpuutarhan järjestää Suomen Messut toimeksiantajanaan Puutarhaliitto.

Messukoristelun suunnittelu poikkeaa monin paikoin vihersuunnittelusta, ja sen huomasivat myös suunnittelun ammattilaiset Lindroos ja Hentinen. Tehtävä oli haastava, sillä messut tulee rakentaa ja purkaa vain muutamassa päivässä. Koristelussa käytettyjen kasvien pitää olla parhaimmillaan ja kestää loistossaan koko nelipäiväisten messujen ajan. Lisäksi koristelun on pystyttävä kuvastamaan koko näyttelyä ja tarjoamaan elämyksiä, jotka säilyvät kymmenien tuhansien messuvieraiden ajatuksissa ja unelmissa vielä messujen päätyttyäkin.

Voittajatyö pursuaa nimensä mukaisesti värejä ja valoa. Kun huhtikuinen luonto vasta heräilee talviunestaan, pääsee Kevätpuutarha-messuilla suoraan värikylläisen kevään sydämeen. Sateenkaaren värit loihditaan messukeskukseen kymmenientuhansien sipuli- ja muiden kukkien avulla, tuhansin puin ja pensain, sekä yhdistelemällä luonnonmateriaaleja, valoja, vesielementtejä ja ääniä. Suunnitelman yksityiskohdissa on paljon hiomista, sillä materiaalimäärä on valtaisa.

Puutarhaharrastuksen kasvu näkyy alan messujen suosiossa

Kuluttajien kiinnostus pihan ja puutarhan hoitoon on kasvanut vuosi vuodelta. Tämä näkyy selvästi myös Kevätpuutarha-messujen kävijämäärässä, joka on vuodesta 1993 alkaen kasvanut joka kerralla. Nykypäivän trendinä on hyvinvointi ja elämisen mukavuus, mikä ilmenee voimakkaana kiinnostuksena kodin sisustamiseen sekä pihan ja puutarhan laittamiseen. Jokapäiväinen ympäristö halutaan muokata persoonalliseksi ja oman maun mukaiseksi. Olohuone jatkuu puutarhaan ja puutarha tulee olohuoneeseen. Oman pihan puuttuessa pieni paratiisi luodaan parvekkeelle tai ikkunalaudalle. Kasvien lisäksi puutarhaa sisustetaan kalusteilla, kivillä, vesiaiheilla, ruukuilla ja patsailla. Myös kunnollisia koneita ja tarvikkeita ymmärretään arvostaa.

Suomen Gallup Median mukaan Kevätpuutarhamessuilta haetaan ensisijaisesti tietoa ja ideoita oman pihan, puutarhan ja parvekkeen suunnitteluun sekä tehdään runsaasti alaan liittyviä hankintoja. Näihin tarpeisiin Kevätpuutarha-messut vastaa laajalla tuoteryhmien kirjolla, joka ulottuu siemenistä ja sipuleista koneisiin ja kalusteisiin sekä suunnittelu- ja neuvontapalveluihin. Näyttelyosastojen antia täydentävät työnäytökset ja yleisöluennot.

Yhtä aikaa Kevätpuutarha 03 -messujen kanssa 10. – 13.4. Helsingin Messukeskuksessa järjestetään myös OmaMökki 2003 sekä Oma Koti 2003 + PISA 2003 -yleisömessut, ja 10. – 12.4. Kiinteistö 03 sekä Väri ja Pinta 03 -ammattimessut. Samalla lipulla pääsee tutustumaan kaikkiin tapahtumiin

Jaa artikkeli