Lämpimien säiden johdosta koloradonkuoriaisen kehitysrytmi on nopeaa.Ensimmäiset havainnot Suomessa kehittyneistä uusista aikuisistakuoriaisista on tehty Etelä-Karjalassa, kerrotaan Kasvintuotannontarkastuskeskuksesta.

– Näiden uusien aikuisten tehtävä on syödä itsensä talvehtimiskuntoon jakaivautua sen jälkeen syvälle maahan talvehtimaan. Torjuntatoimilla on nytkiire, jotta kuoriaisten talvehtiminen pystyttäisiin estämään, sanooKTTK:n ylitarkastaja OUTI PARIKKA.

Kasvustot tarkistettava vielä kertaalleen

Kasvintuotannon tarkastuskeskus vetoaa sekä ammatti- ettäkotitarveviljelijöihin, että he tarkastaisivat perunakasvustotmahdollisimman nopeasti kaikilla koloradonkuoriaisen havaituillaesiintymisalueilla ja ilmoittaisivat mahdollisista havainnoista taiepäilyistä kasvinsuojeluviranomaisille. Kasvustosta voi löytyä nytkuoriaisen kaikkia kehitysasteita, aikuisten lisäksi toukkia ja koteloita.

Erityistä aktiivisuutta toivotaan koko Etelä-Savon alueella, missähavaittujen koloradonkuoriaisesiintymien määrä lisääntyy koko ajannopeasti. Tähän mennessä havaintoja on tehty lähes kaikkien kuntienalueilla. Myös Pohjois-Savon eteläisimmät kunnat kuuluvat nytriskialueeseen ja näillä alueilla toivotaan myös valppautta.

Yhteensä esiintymiä on tähän mennessä tavattu 182, joista 118 onEtelä-Karjalassa ja 43 Etelä-Savossa. Uusista Etelä-Karjalan alueenepäilyistä voi ilmoittaa seuraaviin numeroihin 040 595 7543, 040 7070 556,040 560 2510 tai (05) 678 91.

Jaa artikkeli