Avomaavihannesten kasvukausi on reilun viikon edellä normaaliintilanteeseen verrattuna. Niinpä juhannuksena kelpaa herkutella esimerkiksikotimaisella varhais- tai kiinankaalilla. Mansikkahome ja perunarutto eivät vielä ole harmeina.

Varhaiskaalia on ollut tarjolla avomaalta jo reilun parin viikon verran.Juhannusviikolla tuotanto on jo täydessä vauhdissa, joten tarjonta riittääkattamaan kulutuksen, kertoo puutarha-asiamies MIKA VIRTANEN MTK:sta.

Kiinankaalisatoa on korjattu jo kolmen viikon ajan ja sadonkorjuu onnäilläkin pelloilla täydessä vauhdissa. Myös kotimaista jäävuorisalaattiaon ollut markkinoilla jonkin aikaa. Tarjonta lisääntyy, sillä sadonkorjuualkaa myös manner-Suomessa. Kotimaista kukka- ja parsakaalia on ollutmarkkinoilla jo pieniä määriä. Kukkakaalisatoa aletaan korjatatäydenteolla tällä viikolla ja parsakaalia noin viikkoa myöhemmin.

Vaikka liian kuiva ja lämmin alkukesä verottaa varhaisperunan sadonmäärää, laatu on sen sijaan erinomainen. Varhaisperunan pääsato osui tänävuonna reilun viikon edelliskesää aikaisemmaksi. Kotimaista varhaisperunaariittää kuitenkin kaikille myös juhannusviikolla, vakuuttaaperuna-asiamies ANTTI LAVONEN MTK:sta.

Kuluttajat saavat herkutella kotimaisen sadon antimista juhannukseksi poikkeuksellisen edulliseen hintaan. Vähittäiskaupat myyvät niin tomaatti, kurkkua kuin varhaisperunaakin noin yhden euron kilohintaan.

Kuivuus tukehdutti myös kasvitaudit

Maaseutukeskusten liiton satokatsauksen mukaan paikallista varhaisperunaa saataneen markkinoille juhannukseksi koko maassa. Kainuussa ensimmäiset varhaisperunat tulivat torille viikko sitten.

Varsinais-Suomessa ja Turunmaalla varhaisperunan satokausi on jopäättynyt. Myös peruna on alkanut kärsiä kuivuudesta vähäsateisillaalueilla. Perunakasvustot ovat terveitä, eikä rutosta ole ollut haittaa, kertoo satokatsaus.

Etelä-Pohjanmaalla mansikoita poimitaan harsolla suojatuista kasvustoista.Myös avomaalla ensimmäiset mansikat ja hernet ovat kypsymässä. Mansikan varsinainensatokausi avomaalla alkaa juhannuksen jälkeen. Mansikan laatu on tässävaiheessa erinomainen, sillä kuiva ja lämmin sää on estänyt harmaahomeenkehittymisen. Paikalliset raekuurot ja vattukärsäkäs ovat saattaneetaiheuttaa tuhoja joillakin viljelyksillä Etelä-Pohjanmaalla.

Jaa artikkeli