Siemenperunoita pakataan Pieksänmäen maalaiskunnassa kiivasta vauhtia. Maa-Aitta Oy:stä lähtee puutarhamyymälöihin 600 tonnia harrastajain siemenperunapakkauksia. Suosituin lajike on Timo.

Toimitusjohtaja Aimo Nykänen kertoo, että perunat leviävät kautta maan. Harrastajain pakkaukset ovat 5 ja 10 kilon säkkejä.

– Suosituin Timo-lajike on tarkoitettu varhaisviljelyyn. Toiseksi yleisin lajike on Van Gogh, jota viljellään talviperunoiksi. Myös Siikli on kohtuullisen aikainen lajike ja suosittu harrastajien keskuudessa. Jauhoinen Pito-lajike on edelleen harrastajien suosiossa. Myös Matilda-lajiketta pakataan merkittäviä määriä.

Varmista siemenperunan laatu

Aimo Nykänen korostaa, että siemenperuna on enemmän kuin ruokaperuna. Siemenperunapussista täytyy löytyä vakuustodistus.

Harrastajille saatetaan tarjota ”hämäräperunaa” siemeneksi. – Niiden mukana voi tulla vaarallisia kasvitauteja ja ankeroisia, varoittaa Nykänen.

– Siemenperunassa tulisi olla istutettaessa muutaman senttimetrin mittaisia vahvoja ituja. Paras idätyslämpötila on 14-astetta, neuvoo Nykänen.

Jaa artikkeli