Suomen Paras Piha 2023 – Hortensioiden ja havujen juhlaa
Mänttä-Vilppulassa sijaitseva järvenrantapiha on valtavan monipuolinen. Näkymä on säilynyt levollisena kookkaiden kasviryhmien ja oivaltavasti piilotettujen tilojen ansiosta.
Pallohortensiat (Hydrangea arborescens) kehystävät talon sisäänkäyntiä. Marjatta leikkaa pensaat keväisin alas. Kova sade ja tuuli voivat saada kukkavarret taittumaan, kuten kuvan ottamispäivää edeltävänä yönä oli käynyt.
Marjatta Tuominen hakee ideoita puutarhaan alan lehdistä ja tv-ohjelmista. Tulipaikka on yksi toteutuneista ahaa-elämyksistä. Betonikannen alla on kaivanto, jossa voi kypsyttää rosvopaistin.
Elokuu on Marjatta ja Matti Tuomisen puutarhassa juhlakuukausi. Silloin hortensiat, jotka ovat koko kesän näyttäneet tavallisilta vihreiltä pensailta, puhkeavat loistoon.
– Ne ovat hienoja. Kun tulee syyspimeä, ne hohtavat valkoisina, Marjatta Tuominen sanoo.
Hänen lempipensaitaan ovat muhkeakukintoiset pallohortensiat. Ne johdattavat jo sisääntulotiellä kulkua yhdessä tuijarivistön ja alla kaartuvien seppelvarpujen kanssa. Täyteläiset pallokukinnot kehystävät myös talon sisäänkäyntiä. Marjatta kertoo, että hän leikkaa varret joka kevät läheltä maanrajaa. Sillä tavalla uudet versot kasvavat vauhdilla ja kukinnot pyöristyvät mahdollisimman kookkaiksi. Suuri koko ei kuitenkaan ole vain hyvä asia.
Tulipaikalla on hyödynnetty kierrätysmateriaalia. Esimerkiksi somisteen virkaa toimittaa vanha viljamakasiinin ovi.
– Sateessa isot kukinnot saattavat kaatua tai katketa. Pensaiden sisällä on raudoitusverkoista rakennettu kehikko, mutta sekään ei näemmä aina auta, Marjatta sanoo harmitellen edellisyönä riehunutta myrskytuulta.
Marjatta saksii osan pallohortensioista maltillisemmin. Ne eivät kasva paraatipaikalla, joten ei haittaa, vaikka kukinnot jäävät pienemmiksi, ainakin ne pysyvät pystyssä ilman tukemista. Myös syyshortensiat Marjatta leikkaa typistellen. Sen sijaan edellisiä hieman aikaisemmin värittyvät, kukinnoiltaan pitsimäiset mustilan- ja kuutamohortensia eivät kaipaa juuri mitään hoitoa. Yhtä helppo on kiven päälle kipuava köynnöshortensia.
– Se on tosi hidas lähtemään kasvuun, mutta sitten kun se lähtee, sille ei tarvitse tehdä mitään.
Puolet puutarhasta valkoista
Marjatta Tuominen on mieltynyt valkoisiin kukkiin.
– Joskus ajattelin, että tekisin puutarhasta kokonaan valkoisen, mutta se olisi jo vähän liikaa.
Marjatta kertoo ratkaisseensa asian niin, että Kuoreveden rantaa myötäilevän puutarhan toinen puoli on valkoisten kukkien valtakuntaa ja toinen puoli saa kylpeä väreissä. Talon terassi on hillitymmällä puolella, joten ruukuista ryöppyää lumihiutaletta, poutapilveä ja valkokukkaista mustasilmäsusannaa. Terassin ulkokaiteella on puolestaan jono istutuslaatikoita, joissa vuorottelevat valkoiset kesädaaliat ja vihreää voimaa uhkuvat, kähärälehtiset persiljat.
Rantasaunalta on kivenheitto laiturille.
Pihalla kukkivat hortensioiden lisäksi vuorollaan lumipalloheidet, lumimarjat, jasmikkeet, kirjokanukat ja valkokukkaiset pensashanhikit. Perennat on niin ikään valikoitu väri mielessä. Esimerkiksi sinikämmenestä (Glaucidium palmatum) löytyi valkokukkainen lajike. Kuunliljoista, joita Marjatta halusi varjon penkkiin, hän saattaa leikata pois kukkavarret sinertävine kukkineen. Valkoisen vastapainoksi pihalla kasvaa runsaasti havuja: tuijia, kartiovalkokuusia, tuivioita, hemlokki, pesä- ja siilikuusia sekä riippalehtikuusi.
Valko-vihreää tyylikkyyttä ihailtuaan voi istahtaa kiinanlaikkuköynnösten suojaan. Penkki ja pöytä eivät ole tavallisimmasta päästä. Marjatta on latonut ne lasipulloista! Pullot pysyvät paikallaan sementtiin valettuna ja ovat kestäneet talvipakkaset moitteettomasti. Ennen pihakierroksen jatkamista pitää vielä ihmetellä betonista askellaattaa.
– Paikallislehdessä oli juttu isolehtisestä raparperista. Mittasin oman ja se oli suurempi. Valoin sen tähän, Marjatta sanoo nauraen.
Koivun alle voi aina sijoittaa kesäkukkaruukun. Siemenestä kasvatettu amppelirusokki (Bidens ferulifolia) ryöppyää keltaisena. Joukossa kukkii jokunen samettikukka (Tagetes).
Värikkäitä huoneita
Puutarhan värikkäämmällä puolella ilotellaan kunnolla. Siellä osa hortensioistakin kannattelee vaaleanpunaisia kukkapalloja, laaja perennamaa houkuttelee perhosia ja kylvökukat kilpailevat kimppujen sitojan huomiosta. Kasvihuoneessa värittyvät tomaatit, luumupuut ja viiniköynnös 'Zilga' kypsyttävät tummia hedelmiään. Vaikka pihaan mahtuu monenmoista, kaikki kasvit ja rakenteet ovat omilla alueillaan, kuin omissa huoneissaan.
Nuotiopaikka sijaitsee lähellä rantaa rautatieomenapuun kainalossa hortensiat ja ruusut selkänojanaan. Se on ”sisustettu” rouheaan tyyliin kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. Tasona toimii ruostunut hella ja koristeen virkaa täyttää vanha viljamakasiinin ovi avainnippuineen kaikkineen. Tulipaikalla voi tuijottaa tulen loimotusta, mutta myös veden välkettä. Sitä varten Marjatta leikkaa rannassa kasvavia 'Brabant'-tuijia, jotka muuten yltäisivät näköesteiksi. Hän ajoittaa leikkaamisen marraskuulle, jolloin oksat voidaan hyödyntää havupalloissa ja -kransseissa. Veden tuntumassa sijaitsee myös yhdistetty palju-, oleskelu- ja grillausalue. Nykytyylisenä se on kuitenkin erillään tulipaikasta.
Itämaista sopukkaa ei ensin huomaa, vaikka sekin on rannalla. Sinne kuljetaan villiviiniportin alta. Pienestä koosta huolimatta siellä on monia japanilaisen puutarhan elementtejä: kiviasetelmia, lankkusilta, kivipuro, yksitellen istutettuja havuja ja minikuunliljoja sekä niiden ylle rehevine lehtineen kohoava amerikanjalopähkinä. Näkymää voisi ihailla istuen, mutta viereiset tuolit ovat vain katsomista varten. Niiden jäkälöityminen on vienyt vuosia.
Kylvökukat ovat vallanneet osan kasvimaasta. Marjatta onnistui kukittamaan olkikukat (Helichrysum) kunnolla vasta esikasvatettuaan taimet kasvihuoneessa. Ulkopenkkiin ovat päätyneet myös tsinniat (Zinnia).
Kun luulee jo nähneensä kaiken, Marjatta yllättää.
– On vielä yksi paikka. Sanon sitä minun salaiseksi puutarhaksi, hän toteaa ja neuvoo pujahtamaan tuijien verhoamasta aukosta sisään.
Lehtevien havujen takaa paljastuu tila, jonne voi unohtua istuskelemaan. Puu ojentelee omenoitaan syötäväksi ja aronia marjojaan maisteltavaksi. Niiden katveessa voi tutkia, kuinka hieman erikoisemmat kasvit ovat kasvaneet. Suojaisa soppi tarjoaa magnolialle, katsuralle, peruukkipensaalle, lumikille ja puksipuulle otollisen kasvupaikan.
Ideat loksahtavat paikalleen
Tuomisten tullessa aikoinaan järvenrantatontille se kasvoi metsää. Puita tuli kaadettavaksi sitä mukaa kuin pihaa myllättiin. Ensin tontin toiselle laidalle rakennettiin vesiputket ja sitten toiselle laidalle viemäröinti.
– Jäätiin kuin nalli kalliolle, Marjatta kuvailee pihaa ennen istutuksia.
asviryhmät ovat kookkaita ja tiiviitä, mikä helpottaa hoitoa ja tuo näyttävyyttä.
Tuomiset alkoivat rakentaa rantaan loivasti laskeutuvaa tonttia alue kerrallaan. Syntyi laajoja kohopenkkejä, kun savimaan päälle kasattiin ostomultaa. Osa kuusien kannoista sai jäädä sijoilleen ja peittyä mullan alle. Mullan lisäksi pihalle ajettiin kiviä, joilla Tuomiset rajasivat kunkin alueen. Vielä ennen istuttamista kasvualustaa voimistettiin läheisen hevostallin antimilla.
Marjatta Tuominen kertoo, että hän mielellään vain suunnittelisi ja tekisi uutta. Hän tosin pysähtyy miettimään, voiko edes käyttää sanaa suunnitella, sillä ”ideat vain yhtäkkiä loksahtavat paikalleen”. Joka tapauksessa sitä mukaa kuin uutta syntyy, lisääntyy myös hoidettava. Matti, joka sanojensa mukaan erottaa vain ruiskukan ja apilan toisistaan, huolehtii nurmikon leikkaamisesta. Muuten puutarha on pitkälti Marjatan hoidossa. Hän nauraa tekevänsä ajatuksissaan aina paljon enemmän kuin sitten lopulta ehtii ja jaksaa. Mutta kun välillä istahtaa tai sitoo kimpun kylään viemiseksi, niin sitten on taas virtaa vaikka kitkeä vuohenputkia.
atsoa saa, muttei istua. Jäkälän kasvaminen tuoleihin on vienyt vuosia.Pieni japanilainen sopukka on omassa rauhassaan. Sinne kuljetaan säleikkövilliviinin kehystämän kaariportin alta.Säleikkövilliviini lähes piilottaa huussin oven. Oikealla kasvaa kultatuija (Thuja occidentalis, keltalehtiset lajikkeet).
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Oma PIHA -lehden perinteikäs Suomen Paras Piha -kilpailu on ratkennut. Vuonna 2015 voittoon kiri ensimmäisen kerran maalaistalon piha. Se oli niin lukijaäänestyksen kuin tuomaristonkin valinta. Voit katsoa videon pihasta tästä. Vuokko ja Jouko Huumarkankaan lypsykarjatila sijaitsee Kyyjärvellä, joka on Suomenselällä Keski-Suomessa lähellä Pohjanmaan rajaa. Vedenjakajaseutu on luonnoltaan karumpaa kuin ympäröivät seudut. Huumarkankaiden Onnela-nimisen tilan pihapiiri
Piha oli Oma PIHA -lehden lukijaäänestyksen ylivoimainen voittaja. Röngän perheen mökkipiha vastaakin monen suomalaisen mielikuvaa täydellisestä kesäparatiisista. Se on hieno saavutus.
Kylläpä kukoistavien jalohortensioiden rivistö saa hieraisemaan silmiään. Pastellinen sävymaailma on satumainen! Hyvämultaisella kasvupaikalla Endless Summer -lajikekokoelman hortensiat kasvavat matalahkoina, rehevälehtisinä ja monivuotisina (ainakin vyöhyke III, talvisuojaus voi olla usein suositeltava) pensaina. Ne ihastuttavat sekä yksittäin että massoiksi istutettuina. Suuria kukintopalleroita on odotettavissa syksylle asti. Niitä kehittyy sekä pensaiden vanhoihin että tämänvuotisiin versoihin. Kukkien värisävystön moninaistamiseksi
Pirkko ja Tauno Karjalainen ovat rakentaneet eläkeläiskodin maalle, kauaksi kaupungin palveluista. He vaalivat pihassa perinnekasveja. Isoilla kivillä on tärkeä osa pihassa ja ne näyttävät kauniilta talvellakin. Tämä artikkeli on julkaistu Oma PIHA -lehden numerossa 5/2017, piha oli Paras Piha -kilpailun finalisti 2016.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.