Siirry sisältöön

Både julhyacintlökar, påskens stora och små narcisser, tazetter, pärlhyacint och andra vinterhärdiga lökväxter som drivits i blom i kruka lönar det sig att plantera ut i trädgården efter blomningen. De kan vara helt nedvissnade då de planteras ut, huvudsaken är att löken fortfarande är hård.

Narciss te a tet är den vanligaste lökväxten i kruka. Släng inte bort lökarna utan planera ut dem i rabatten eller på en trädgårdsäng.


Lökarna kan antingen planteras i rabatten eller på en blomsteräng. Plantera lökarna ungefär fem gånger så djupt som själva lökens storlek. De skall alltså inte planteras lika grunt som de är i krukan utan betydligt djupare. Placera lökarna på 5-10 centimeters avstånd från varandra. De flesta lökar kommer blomma följande vår, kanske inte lika rikligt som i krukan men de är ändå fina. En del av dessa lökväxter, tex. den lilla narcissen tete a tete förökar sig och blir fler om den trivs på sin växtplats.

Även julhyacinter kan planteras ut på våren. Efter jul får de vissna ner och på våren planteras lökarna ut där man vill ha hyacintblom. Blomningen blir inte lika riklig som i jul korgen men det är ändå en rolig färgklick.

Sprid frön


Trädgårdens små, tidiga lökväxter snödroppe, scilla och pärlhyacint sprider sig både genom att lökarna delar sig och blir fler och med frön. För att de skall kunna föröka sig och bilda större områden från vår till vår är det viktigt att man låter bladen vissna ner och på så sätt samla näring till löken. Samtidigt mognar även fröna.


Täta scillamattor blir som en marktäckande matta då bladen börjar vissna och frökapslarna mogna. Fördelen med en sådan matta är att de hindrar ogräs från att gro men rabattens större perenner växter snabbt upp genom bladmassan som får vissna och förmultna på plats.

Om man vill ha scilla eller rysk blåstjärna som den också heter på svenska på en annan plats än där den blommat kan man plocka de mognande fröhusen och sprida ut dem på en annan plats. Fröhusen är ungefär centimeterstora bollar. Efter några är kan man vänta sig scillablomning på den nya platsen.

Plocka och sprid scillans frökapslar där du vill ha blå vårblommor. Efter några år dyker det upp nya blommor.

Gammaldags tulpaner


Om du har gammaldags tulpaner eller narcisser som inte trivs och minskar i antal från år till år kan ett räddningsprojekt ge resultat. Jag har Apeldoorn tulpaner som härstammar från min mormors trädgård där de ursprungligen planterades för ca. 90 år sedan.


Mina tulpaner trivdes bevisligen inte i rabatten som jag planterat dem i utan det blev färre och mindre tulpaner varje år. Då det bara fanns fem blommade Appledorntulpaner kvar bestämde jag mig för att försöka rädda dem. De fick flytta till en av grönsakslandets pallkragar där de fick en ny chans med god jord och utan konkurrens om utrymmet. Räddningsaktionen visade sig fungera bättre än förväntat och de flyttade lökarna blev inte bara kraftigare utan förökade sig. Nu har jag en pallkrage helt full av livskraftiga, gammaldags Apeldoorntulpaner.

Gamla historiska tulpaner kan föröka sig även i Finland om de får en bra växtplats. Min räddningsinsats för mormors Apeldoorn tulpaner gav flerdubbel mängd vackra och kraftiga tulpaner.
Mainos – sisältö jatkuu alla

Tutustu Oma PIHA -lehteen

Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.

Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *