Turun Messukeskuksessa nähdään keväinen puutarha-alan huipennus, kun alan alueellisten järjestöjen kanssa yhteistyössä järjestetty Piha & Puutarha -messut avautuu 31.3.-2.4. Piha & Puutarha -messut toteutetaan yhteistyössä Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen, Ammattiopisto Livian, Kauppapuutarhaliitto Varsinais-Suomen piirin ja Suomen Kukkakauppiasliitto Varsinais-Suomen piirin kanssa.turun piha ja puutarha

−Näyttelyämme kehutaan usein Suomen kauneimmaksi. Korostaisin myös hyötynäkökulmaa, eli näiden messujen noin 80 luennosta ja puheenvuorosta saa ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa. Paikalle kannattaakin tulla kysymään neuvoa asiantuntijoilta, kannustaa messujen projektijohtaja Krista Ahonen.

Suuren urakan tapahtuman niin kutsutun yleiskoristelun osalta tekevät tänä vuonna Livian opiskelijat ohjaajineen. Koti puutarhassa -teema on heidän suunnittelemansa ja toteuttamansa. Muun muassa baarimestari Jan Lindgren sheikkaa alueella trendikkäimmät mocktailit tuoreista raaka-aineista lauantaina 1.4.

Messuille nousee myös mm. Kukkakauppa Broncon upea parvekenäyttely. Kahdeksan metrin korkeuteen kohoavaa parveketta voi ihastella mm. kaukoputkella.

Kaupunkiviljelyn rooli on tämän vuoden näyttelyssä keskeinen. Unelmien viljelylaatikko -osiossa bloggaajat näyttävät, minkälaisia toteutuksia muodikkailla viljelylaatikoilla saadaan aikaan. Arboristi-puutarhuri Minna Toivanen esittelee mm. kesäkukkaistutuksia ja kevätkylvöä ja koulintaa. Hyötyviljelystä ja koristekasveista kertoo puutarhuri Paula Ritanen-Närhi.

Messuilla julkistetaan mm. Luonnonvarakeskuksen raparperikuulutusten DNA-tutkimusten tulokset.

Mökki & Meri on uusi kokonaisuus

Mökki & Meri on uusi kokonaisuus, joka on samaan aikaan Piha & Puutarha -messujen kanssa. Perinnemestari Hannu Rinne kertoo messuilla mm. kesämökin siirtämisestä nykyaikaan mm. lisäeristämällä ja laajentamalla mökki’. Helppohoitoiseen mökkipihaan vinkkejä antaa luennossaan maisemasuunnittelija Eva Wuite.

Mökki & Meri -messujen näytteilleasettajat esittelevät riemastuttavia uutuuksia iglu- ja venesaunoista kaljakaivoon. Lisäksi tarjolla on mm. käymäläratkaisuja ja mökin varusteluun liittyviä tuotteita.

Näytteilleasettajia messukeskuksessa on viikonlopun aikana yhteensä yli 150.

Neiti Kevät ja kukkakengät

Kukkakauppiasliiton Varsinais-Suomen piirin messuosasto hurmaa messuvieraat tänä vuonna Neiti Kevät -teemalla. Kukkakaupat osallistuvat toteutukseen, jossa suunnitellaan mm. kukkakenkiä, joilla Neiti Kevät astelee kaupunkiin. Tekeillä on myös kahdeksan erilaista kukkasin koristeltua asua. Toteutustavat ovat mielikuvitukselliset ja kädet vapaat. Koristelusta vastaa ammattiopisto Livian floristiikkaopiskelija yhdessä monien alueen kukkakauppojen kanssa. Osastolla on myös mahdollisuus osallistua kukka-aiheisten korvakorujen tekemiseen.

Kukkakauppiasliitto järjestää messuilla myös suosittuja kukkasidontanäytöksiä lauantaina ja sunnuntaina.


Hyönteishotellit ja perhosmagneetit

Erityisesti perhosia houkuttelevia kasveja ja erikoisuuksia on myynnissä Lounais-Suomen puutarhayhdistyksen taimitorilla. Messujen kanssa jo vuosia tiivistä yhteistyötä tehnyt ja idearikas Lounais-Suomen puutarhayhdistys toteutti etukäteen talkoilla hyönteishotelleja. Nämä luksuslukaalit messuilla ihasteltavina. Paikalla on asiantuntijana Perhostutkijain seuran Jari Kaitila.

Erikoisuuksia myynnissä

Kävijät saapuvat messuille tekemään kesäisiä hankintoja puutarhaan ja parvekkeille. Muun muassa laajasta ja erikoisesta valikoimastaan tunnettu Blomqvistin taimisto tuo messuille uuden tyrnilajikkeen, jonka tuloksena markkinoille on vuosien odotuksen jälkeen tullut suurimarjainen ja lähes piikitön lajike. Tarjolla on myös mm. turkulaislähtöistä keltakriikunaa sekä antidoksidantteja sisältävä ihmemarja marjasinikuusama.

Blomqvistinkin puutarha varautuu tällä kertaa runsain määrin myyntituotteisiin. Tällä kertaa yleisölle on tulossa runsaasti ostettavaa, sillä viimeksi messuosastoja myytiin myyntirekkeineen päivineen tyhjiksi.

Jaa artikkeli