Sateinen kesä on kasvattanut omenasadon runsaaksi. Kotipuutarhoissa omenapuut eivät tuota muutoinkaan tasaisesti satoa, vaan ovat ns. jaksottaissatoisia, jos puita ei leikata ja ei tehdä raakileiden harvennusta kuten ammattiviljelmillä. Edellinen hyvä sato oli kaksi vuotta sitten.

Omenapuu Loviisan Wanhojen talojen kierroksella Kuninkaanlampi -talon pihalla 28.8.

Omenapuu Loviisan Wanhojen talojen kierroksella Kuninkaanlampi -talon pihalla 28.8.

Hyvä omenasato voi olla monelle kotipuutarhurille ongelmallinen, kun itse ei pysty hyödyntämään koko satoa. Kauppa ei useinkaan ota vastaan kotipuutarhojen satoa, sillä kauppa haluaa myydä laatuluokiteltua omenaa. Liiasta omenasta ei tahdo päästä eroon lahjoittamallakaan.

Omenoita voi laittaa kompostiin tai biojätteeksi, mutta jäteastiat täyttyvät nopeasti liiasta sadosta.  Erillistoimitukset jäteasemille ovat yleensä maksullisia.

Ammattiviljelmiltä on myös tulossa hyvä sato: Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton arvion mukaan 6 miljoonaa kiloa. Kotipuutarhojen satoa ei pystytä tilastoimaan, mutta se lienee useita kertoja suurempi kuin kaupallinen sato.

Omenia lahjoitettiin ohikulkijoille Kuhlefeltinkadulla Loviisassa.

Omenia lahjoitettiin ohikulkijoille Kuhlefeltinkadulla Loviisassa.

Omenien kesälajikkeet ovat jo myynnissä ja syyslajikkeita alkaa jo olla kaupoissa. Syksyn viimeinen sato kerätään Ahvenanmaalla lokakuun loppupuolella. Kaupoissa kotimaista omenaa myydään aina maaliskuulle asti.

Mehuasemat ovat käynnistyneet ja omenoita kannattaa puristaa terveelliseksi tuoremehuksi. Esimerkiksi Pirkanmaan Marttojen asemalla mehustamisen hinta on

  • Pastöroitu mehu 0,85€ / kg
  • Pastöroimaton mehu 0,80€ / kg
  • Valmiiksi tehty mehu (ilman asiakkaan läsnäoloa) 1,00€/ kg
  • Hanapakkaus 4€ (sis. pussi+laatikko)
  • Hanapussi 1,50€/kpl

 

Jaa artikkeli