Tuoretta syötävää tuottava lavatarha on helppohoitoinen ja kaunis. Kasvukauden alkupuoli sujuu rennosti omavaraisena ainakin perunoiden, sipulien, yrttien ja salaattien osalta. Tomaatit ja kurkut vahvistuvat kasvihuoneessa ja alkavat kukkia.

Näkymä kesäkuun lopulla. Lavatarhan keskiosassa kasvaa maissia, kosmoskukkaa, kehäkukkaa, salaattia ja viinisuolaheinää. Kauneimpaan kukoistukseen lavatarha kohoaa loppukesällä. Ympäröiviin lavoihin mahtui tomaattia, papuja, kesäkurpitsaa, yrttejä, salaatteja, sipulia, porkkanoita, lanttua, juuripersiljaa, valkosipulia, auringonkukkia, kesäkurpitsaa sekä kukkia.

 

Kevät on kiireistä aikaa puutarhurille etenkin hyötytarhassa, mutta samalla niin nautinnollista. Katetuista lavoista saa jo toukokuussa poimia tuoreita salaattitarpeita ja rapeita retiisejä. Samaan aikaan voi vielä kylvää lyhyen esikasvatuksen vaativia kurpitsoja, auringonkukkia, maissia, lehtikaalia ja papuja. Kurpitsan ja avomaankurkun nuoret taimet on hyvä suojata ulosistutusvaiheessa. Lavoissa saavat kasvuharsot olla kylvösten ja pikkutaimien päällä niin kauan kuin hallanvaara on ohi. Etenkin pavut ja maissi ovat kylmänarkoja. 

Kesäkuu on kiihkeän kasvun aikaa. Juhannuksen maissa alkaa varhaisperunoiden sadonkorjuu. Aikaisimmat mukulat löytyvät suurista muoviruukuista, jotka ovat viettäneet huhti- ja toukokuun kasvihuoneen lämmössä. 

Juhannukseksi saatiin kuin saatiinkin uusia perunoita ruukusta.

 

Kevään huolelliset pohjatyöt antavat hyvän startin satokasveille. Mukulanmuodostusvaiheessa on tärkeää huolehtia perunan kastelusta, sillä riittävä veden saanti ehkäisee perunarupea ja takaa suuren sadon. Jos maa on hiekkaista, se on lämmintä ja peruna viihtyy siinä, mutta kastelusta on huolehdittava erityisesti. Kesän parhaat ja satoisimmat ’Timo’-varhaisperunat sain lavasta, johon lisäsin muutamaan otteeseen paksun ruohosilppukatteen. Multa pysyi kosteana ja vihersilppu luovutti samalla typpeä viherlannoitteen tavoin sekä piti mukulat pimeässä, jolloin ne eivät viherry. 

Myös porkkana vaatii kastelua kasvaakseen mehevän makeaksi kesän aikana. Porkkanaa voi viljellä myös ruukussa pienellä pihalla. Muista harventaa porkkanarivejä tarvittaessa. Kesäporkkanoista saa syyslajikkeita aikaisemman sadon. 

Sekoittamalla lannalla ladattua biohiiltä mullan joukkoon pysyy lavojen kasvualusta varmemmin kosteana eivätkä ravinteet huuhtoudu pois kasteluveden mukana. 

Kasvihuoneessa esikasvatetut taimet muuttavat ulos lavatarhaan touko–kesäkuussa.

 

Satohaaveita kasvihuoneessa

Tasainen kastelu on erityisen tärkeää kurkulle ja tomaatille. Jos tomaatintaimien kasvualusta kuivuu ja sitten annetaan runsaasti vettä, raakileet voivat haljeta ja pilaantua ennen kuin ehtivät edes kypsyä. Kastele siis säännöllisesti ja maltillisesti. Muista tuulettaa kasvihuonetta helteellä, jotta lämpötila ei vaihtele liikaa vuorokauden aikana ja liika ilmankosteus pääsee haihtumaan. 

Alkukesällä kannattaa laittaa nokkosia ja raunioyrttiä veteen ämpäriin tekeytymään hyväksi ravinneliuokseksi. Etenkin tomaatti pitää raunioyrttikäytteestä. 

Kukkaan puhjenneita tomaatteja täristellään varovasti pölytyksen varmistamiseksi. Kun hedelmiä on muodostunut, on aika ryhtyä poistamaan lehtiä alhaalta lähtien. Lehdet vievät kasvilta turhaan voimaa, jonka tulisi mennä hedelmien kypsyttämiseen. Lehtien poistamisesta on myös se hyöty, että valo ja ilma pääsevät koko kasvuston läpi. 

Kasvihuonekurkku kukkii. Kurkku tuottaa mukavasti satoa heinäkuusta lähtien, ja taimet on helppo kasvattaa itse siemenestä. Kasvihuonekurkut ovat yleensä itsepölytteisiä ja karvasaineettomia.

 

Ravinnesyöpöt kasvit 

Lehtiä kannattaa poistaa kesän aikana myös rehevästä kesäkurpitsakasvustosta. Muutamankin suuren lehden poistaminen saa pölytettävät kukat avautumaan paremmin kohti aurinkoa ja tarvittavat vesivarannot kulkemaan lehtien sijasta kurpitsoihin. Saat huomata, että pian kesäkurpitsat pullistuvat ennätysvauhtia. 

Kesäkurpitsa vaatii ravinteita, joten sille annetaan kesällä pieni lisälannoitus. Upota taimien väliin pieniin kuoppiin muutama kourallinen kanankakkarakeita. Ne liukenevat kasteluveden mukana hiljalleen juuristolle. Mikäli haluat luottaa lannoittamisessa vain oman puutarhasi luonnontuotteisiin, silppua tyvelle nokkosten lehtiä ja ruohoa tai kastele laimennetulla nokkoskäytteellä. Runsaasti ravinteita kaipaavia hyötykasveja ovat myös kurkku, tomaatti, maissi, purjo, valkosipuli ja kaali.  

Salaattia ja sipulia saa harventaa ahkerasti päivittäiseen ruoanlaittoon. Sipulirivien väleissä kasvavat kumppanuuskasvina muhkeat syysporkkanat.

 

Hyvät kumppanit 

• Istuta perunan kaveriksi papuja (etenkin härkäpapua), pinaattia, tilliä, yrttejä, samettikukkaa ja kehäkukkia. 

• Istuta tomaatin kaveriksi kasvihuoneeseen basilikaa ja samettikukkia. 

• Muista kolme sisarta -kasviyhdistelmä. Istuta papuja kiipeilemään korkeita maissinvarsia pitkin ja vierelle maanmyötäisesti rönsyilevä kurpitsa, jonka varjostavat lehdet auttavat pidättämään kosteutta maassa. 

• Porkkanakärpäsen torjumiseksi istuta porkkanoiden rinnalle voimakkaasti tuoksuvaa sipulia, purjoa ja samettikukkaa. 

• Kaalin seuraksi sopivat kaikki voimakkaasti tuoksuvat yrtit ja maustekasvit (iisoppi, korianteri, timjami) sekä retiisi, punajuuri ja porkkana. 

Suosikkiyrtti basilika pitää suojaisesta ja lämpimästä kasvupaikasta. Se kannattaakin esikasvattaa kasvihuoneessa ja se sopii myös kasvamaan tomaatin vierelle.

 

Vinkki

Kun kylvät siemeniä tai istutat esikasvatettuja taimia lavoihin, huomioi ilmansuunnat ja kasvien kasvukorkeudet, jotta et istuttaisi auringon puolelle vaikkapa korkeaa maissia, joka varjostaisi lavatarhan muita kasveja. Kesäkurpitsa vaatii paljon aurinkoa, jotta sen kukat avautuvat pölytettäviksi. Salaatit ja lehtikasvit puolestaan pärjäävät varjossakin.

Kastele sipuleita ja kurpitsoja nokkosvedellä ja muista tuulettaa kasvihuonetta kesällä, jotta liian suurilta lämpötilaeroilta vältyttäisiin. Tiheään istutettuja sipuleita varsineen harvennetaan ruoanlaittoon.

 

Julkaistu Oma PIHA -lehden numerossa 3/2021

 

Jaa artikkeli