När den glada julen städats ut finns det plats och lust att påbörja ett nytt odlingsår med spirande grönska. De växter som behöver förodlas längst som paprika och chili brukar man så i februari så det börjar vara dags att beställa frön.

Odlarsjälen ser en möjlighet i varje litet frö. I väntan på februari och paprikasådd skulle man kanske testa hurdana plantor det växer fram ur fröna som gömmer sig i vinterns goda frukter?

I vinterns frukter finns spännande frön. Överst granatäppelfrön med sitt fruktkött, under dem själva fröet. Snett till höger honungsmelonfrön och till vänster små, små persiomonfrön. Får se vad det kan bli av detta.

I en honungsmelon finns hundratals frön. Även om det är liten chans att det blir en fruktbärande planta av fruktdiskens honungsmelon kan det vara ett roligt experiment nu när dagarna blir lite ljusare. Även granatäpplet är fullt av frön. Varje granatäppelfrö omges av saftigt rubinrött fruktkött – de kunde också vara intressanta att odla. Pilla bort fruktköttet runt fröet innan sådd. Fröet är ganska litet så så de det inte för djupt.

Den orangea persimonen är motsatsen till granatäpple då det gäller frömängd. Fröna i persimonen är pyttesmå och lite knepiga att ens hitta. Men om man skär frukten i små klyftor hittar man några små frön till slut. De kan pillas fram med en knivsudd.

Många frukter speciellt citrusfrukter och päron är förädlade så att de skall innehålla så lite frön som möjligt eftersom de då är lättare att äta. I vissa sorter finns inga frön alls. Men när du hittar ett citrusfrö håller du början till en fin grönväxt i din hand.

Grapefruktträdet har redan märkt att dagarna är lite längre. Nya fräscha blad växer fram. Den här plantan är ca. 15 år. För att inte bli för stor beskärs den varje år. Nu är det dags att växa.

Jaa artikkeli