Kun viimeisetkin arat kasvit on suojattu talvea varten, tuntuu pihan elämä vaipuvan hiljaiseen odotukseen. Syksyn siementen varistua ja hyönteisten kaikottua piha saa kuitenkin entistä vilkkaamman kävijäkunnan lähiseudun pikkulinnuista. Kun eri lintulajien ruokailutottumuksia tuntee, voi pihalle perustaa varsinaisen gourmet –ravintolan.

Hyvä paikka lintulaudalle on pihapuussa tai pensasaidan lähellä, jolloin tarjolla on sopivia oksia ruokailuun ja parveiluun. Monet linnuista oppivat nopeasti tunnistamaan pihan asukkaiden rutiinit, eivätkä pyrähdä ohi kulkiessa muutamaa oksaa kauemmas. Kokonaan aita tai rakennus ei kuitenkaan saa lentoreittejä sulkea, sillä vaaran uhatessa on löydyttävä tarpeeksi tilaa paeta.

Yleisimpiä lintulautojen vieraita ovat tiaiset, mutta talven kuluessa ruokintapaikan lajimäärä voi helposti nousta jopa kymmeneen. Vilskettä ja vilinää voi kasvattaa sijoittamalla ruokaa eri korkeuksille. Talitiaiset ovat pihapiirin akrobaatteja ja huvittelevat roikkumalla talipallossa vaikka pää alaspäin. Varpuset sen sijaan nokkivat jyviä ja leivänmurusia mieluiten istuvassa asennossa tasaisella alustalla. Maasta ruokansa etsivät peipot ja rastaat.

Valmiista ravintoseoksista löytyy syötävää kaikille pihapiirin linnuille. Tutut auringonkukansiemenet ovat monien lintujen herkkua. Niillä voi houkutella esimerkiksi punatulkkuja, jotka kuuluvat talven odotetuimpiin vieraisiin. Lintujen hemmotteluun sopivat pähkinät. Ne sisältävät runsaasti energiaa, jota tarvitaan ruumiinlämmön ylläpitämiseen. Pikkulinnun ruumiinlämpö voi olla jopa 44 °C. Talvella lintujen ruokavalio sisältääkin enemmän rasvaa kuin kesällä.

Jaa artikkeli