Piha kauniiksi uusilla FinE®-lajikkeillaTutkitusti kestävien ja kauniiden taimien FinE®-tunnuksen alla on nyt uusialajikkeita pajuista, tyrnistä sekä kirsikoista.
Peittopaju ¤Tuhkimo¤ ja paljakkapaju ¤Haltia¤ ovat tuoreet pajutulokkaat. Niitäsuositellaan ensisijaisesti julkiseen viherrakentamiseen, mutta ne soveltuvatmyös kotipihoille, esimerkiksi luiskiin ja muurien yhteyteen. Uudet lajikkeetovat kasvutavaltaan maanmyötäisiä.

¤Tuhkimo¤ on matala ja pienilehtinen. Versot ovat voimakkaan punaruskeat.¤Haltian¤ lehdet ovat harmaanukkaiset ja versot punertavat. Molemmatuutuuslajikkeet ovat hyvin talvenkestäviä ainakin Pohjois-Pohjanmaalle saakka.

Kirsikat vanhoja paikalliskantoja

Uudet FinE®-kirsikkalajikkeet ovat vanhoja suomalaisia paikalliskantoja.¤Rauhalan Morelli¤ Pihtiputaalta on säilöntämarja, josta saa tummanpunaistamehua. Hapankirsikaksi makea ¤Sikkolan Kuulasmarja¤ Laukaasta on hyväsyöntimarja ja sopii hillojen raaka-aineeksi. ¤Inkeroisten Kuulasmarja¤Anjalankosken Inkeroisilta on samantyyppinen kuin edellinen, mutta marjoiltaanpienempi.

Lajikkeet soveltuvat myös viherrakentamiskäyttöön. Kun samalle paikalleistutetaan kahta tai kolmea lajiketta yhdessä, kukkien ristipölytys varmistuu jarunsaatkin marjasadot ovat mahdollisia. Tuotantoon valitut hapankirsikkakannatmenestyvät Keski-Suomen korkeudelle.

Tyrnistä molempia sukupuolia

Kotimaiseen luonnontyrniin perustuvia, uusia FinE®-lajikkeita on kolme. ¤Terhi¤ja ¤Tytti¤ ovat emi- eli tyttölajikkeita. ¤Tarmo¤ on hede- eli poikalajike.Molempia sukupuolia tarvitaan, jotta emilajike pölyttyy ja tuottaa marjoja.Uutuusmarjojen maku on voimakas ja hapokas. Sokeripitoisuus on matala, jaC-vitamiinpitoisuus hyvin korkea.

Uudet FinE®-tyrnit ovat talvenkestäviä ainakin Pohjois-Pohjanmaan ja Sotkamonkorkeudelle ja kestävät useita muita lajikkeita vaivaavaa ja tuhoavaatyrnilaikkutautia. Uutuudet sopivat kasvatettaviksi vanhempien suomalaistenlajikkeiden, ¤Raisan¤ ja ¤Rudolfin¤, rinnalla.

Fine® takaa laadun

MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) FinE®-tavaramerkistätunnistetaan tutkitusti kestävät ja kauniit koristepensaiden ja hedelmä- jamarjakasvien taimet. Tavaramerkki on MTT:n omistama, mutta sen käytöstäpäättävät MTT ja taimitarhatuottajien järjestö Taimistoviljelijät ry yhdessä.FinE® -tunnus helpottaa tavallista kuluttajaa ja kotipuutarhuria valitsemaankestäviä ja kauniita kasveja.

Lyhenne FinE tulee sanoista Finnish Elite. Se takaa, että tunnuksella varustetutkasvit on lisätty ilmastonkestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituistaja tautitestatuista emokasveista. FinE® -kasvit ovat pitkän tutkimus- javalintatyön ja osaavan taimituotannon tulos.

Tällä hetkellä FinE® -tunnus on myönnetty 19 koristepensaalle sekä 20 marja- jahedelmälajikkeelle. Suositeltavien kasvien joukossa on muun muassa hortensioita,kuusamia, jasmikkeita, pensasangervoja ja pimpinellaruusuja sekä omena-, luumu-,kirsikka-, tyrni- ja herukkalajikkeita. FinE®-taimia on saatavana hyvinvarustetuista taimistoista ja taimimyymälöistä.

Jaa artikkeli