Kesän kääntyessä syksyyn moni pihan kukkijoista on jo valmistautumassa talvilepoon ja ruskan ensimmäiset sävyt alkavat luoda punertavaa hohdetta kaikkialle ympäristöön. Syyskuun nimikkokasvit, kuutamohortensia ja päivänhatut jaksavat kuitenkin kukkia aina yöpakkasiin asti.

Kuutamohortensian (Hydrangea paniculata ¤Praecox¤) ensimmäiset isot valkoiset kukinnot avautuvat Etelä-Suomessa heinäkuun puolivälissä, pohjoisessa pari viikkoa myöhemmin. Kukinta jatkuu pitkälle syksyyn. Muiden kasvien siimeksessä viihtyvä pensas ehtii kukkia kukkia koko maassa Pohjois-Suomea myöten. Moni muu kasvi, esimerkiksi kuutamohortensian sukulainen syyshortensia, ei ehdi Pohjolan perukoilla kukkaan ennen talven tuloa.

Syyskuun perennoiksi valitut päivänhatut (Rudbeckia) kukoistavat myös talven tuloon saakka. Nämä monivuotiset kukat istutetaan aurinkoiseen ja runsasmultaiseen kasvupaikkaan. Sukuun luettava kultapallo on pari metriä korkea ”mummonkasvi”, jota näkee paljon vanhojen talojen seinustoilla. Sen oranssinkeltaiset, mustasilmäiset kukat tuovat mieleen päivänkakkarat.

Kookas ja komea kuutamohortensia

Isokokoinen kuutamohortensia kasvaa noin kolme metriä korkeaksi ja hyvin leveäksi. Se kukkii runsaasti ja kasvaa hyvin, vaikkei oksia leikattaisikaan joka kevät. Kukinnot ovat suuret ja valkoiset. Kauniisti kuivuneet kukat pysyvät joskus pensaassa yli talven.

Kuutamohortensian lehdet puhkeavat jäykille oksille myöhään keväällä. Syksyllä ne värittyvät kauniin keltaisiksi ja keltaoransseiksi.

Kasvupaikkansa suhteen kuutamohortensia on melko vaatimaton. Kauneimmilleen se kehittyy tuoreessa, runsasravinteisessa maassa, johon aurinko ei paahda suoraan. Multa kalkitaan niukasti, sillä hortensiat viihtyvät happamassa. Kuutamohortensia kestää talvet jopa Oulun korkeudella asti.

Hehkeän keltaiset päivänhatut

Monivuotiset päivänhatut kukkivat parhaillaan pihan aurinkoisilla paikoilla. Kultapallon (Rudbeckia laciniata ’Goldball’) isot, heleän keltaiset, kerrannaiset kukinnot ovat avautuneet Etelä-Suomessa jo elokuun puolivälissä. Kukinnoista tulee niin painavat, että 2-3 metriä korkea kasvusto on tuettava. Sen sijaan syyspäivänhatun (Rudbeckia laciniata) kevyet, yksinkertaiset kukat eivät rasita varsia niin, että kasvi pitäisi tukea.

Myös sädepäivänhattu (Rudbeckia fulgida var. sullivantii) pärjää ilman tukea. Se ei kasva yhtä korkeaksi kuin kultapallo tai syyspäivänhattu, vaan vain noin metrin korkuiseksi. Yksinkertainen mykerökukinto koostuu oranssinkeltaisista laitakukista ja mustanruskeista kehräkukista.

Päivänhattujen kasvualusta saisi olla kesällä tuore ja keskiravinteinen, mutta talveksi maan pitää kuivua. Kultapallo ja syyspäivänhattu menestyvät Pohjois-Suomessa, kun taas sädepäivänhattu sopii paremmin eteläisen Suomen pihoille.

Kuukauden kasvit nimeää Taimistoviljelijät ry. Jokaiselle kasvukauden kuukaudelle valitaan omat nimikkokasvinsa, yksi puuvartinen ja yksi monivuotinen kukkakasvi eli perenna. Kuukauden kasvien valinnalla tuodaan esille käyttökelpoisia, meillä hyvin viihtyviä ja kauniita kasveja. Samalla muistutetaan, että monivuotisia taimia voi istuttaa koko kesän maan sulamisesta sen jäätymiseen saakka.

Jaa artikkeli