Pihojen ja puutarhojen syksy on värikäs sateista huolimatta. Ruskan värjäämien puiden ja pensaiden lisäksi pihoilla kukkivat syyskuun nimikkokasvit pensashanhikit ja asterit. Pensashanhikkien kukinta on alkanut jo kesäkuun lopulla ja jatkuu runsaana talven tuloon asti. Myös monivuotiset asterit kestävät hyvin yöpakkasten puraisut. Sini- ja punasävyiset kukat hehkuvat hillitysti siihen saakka, kun lumi peittää tummanvihreät versot.

Pensashanhikit sietävät sekä kuivat että märät kesät

Pensashanhikkeja istutetaan yleensä kaikkein kuivimmille ja aurinkoisimmille paikoille. Ne eivät kuitenkaan pahastu runsaistakaan sateista. Kukinta on tänä syksynä yhtä ylenpalttista kuin kuivinakin kesinä. Pensashanhikin yksinkertaiset keltaiset, valkoiset, oranssit tai vaaleanpunaiset kukat jaksavat loistaa läpi jatkuvien sateiden.

Useimmat kelta- ja valkokukkaiset pensashanhikit kasvavat 100-150 senttiä korkeiksi ja menestyvät kaikkialla Suomessa. Eniten pihoilla näkee Lapissa saakka menestyviä, keltakukkaisia ja keskikorkeita Goldfinger- ja Jackman-pensashanhikeita. Oranssi- ja roosakukkaiset lajikkeet sen sijaan ovat matalia ja talvehtivat ainoastaan Etelä-Suomessa. Pensashanhikit puhkeavat lehteen myöhään keväällä, mutta vihertävät ja kukkivat syksyllä pidempään kuin muut pensaat.

Asterit kestävät pientä pakkasta

Jopa pieniä pakkasia sietävien monivuotisten astereiden kukinta on runsaimmillaan syyskuussa. Meillä menestyvistä astereista aikaisimpia ovat matalat, noin puolimetriset elokuunasterit (Aster amellus) ja reunusasterit (A. Dumosus-ryhmä), jotka aloittavat kukintansa elo-syyskuun vaihteessa. Yli metrin korkuisten syysasterien (A. novi-belgii), tuoksuasterien (A. novae-angliae) ja pajuasterien (A. x salignus) kukintaa joudutaan usein odottamaan syyskuun loppupuolelle asti.

Asterit pitävät tuoreesta maasta, joka ei ole kuivaa eikä märkää. Maan tulee läpäistä kunnolla vettä, sillä kasvu kärsii seisovassa vedessä. Etenkin myöhään kukkivat asterilajit istutetaan aurinkoiselle paikalle, jotta ne ehtivät kukkia. Kukat muistuttavat päivänkakkaraa, mutta laitakukat ovat siniset, violetit tai punaiset.

Jaa artikkeli