Parhaillaan käynnistyvä varhaisvihannessesonki aloittaa kesän. Avomaalta korjataan jo satoa lämpöä keräävien harsojen alta. Satomäärät ja kasvisten valikoima kaupoissa lisääntyvät päivittäin. Juhannukseen mennessä on satoarvioiden perusteella saatavilla jo laaja valikoima erilaisia kesän makuja. Samaan aikaan varhaisperunoiden sato on huipussaan. Kesällä on helppo ylittää tavoite: puoli kiloa kasviksia päivässä.

Ensimmäisinä varhaistuotteina myyntiin ovat ehtineet raparperit. Näitä seuraavat perunat, jotka istutettiin maahan jo huhtikuun aikana. Nopeimmillaan peruna kehittyy korjuukelpoiseksi noin 60 vuorokaudessa maan lämpimissä osissa harsojen ja muovien alla. Perunan kanssa samoihin aikoihin saadaan ensimmäisiä muovihuoneissa viljeltyjä nippuporkkanoita, -sipuleita ja salaatteja. Herneitä ja avomaan mansikoita odotellaan juhannuksen jälkeen.

Hyödynnä kesän sesongit!

Talven jälkeen maistuvat erityisen herkullisilta ensimmäiset tuoreet nippusipulit, tilli ja uudet perunat. Tuotteiden hinta on vielä korkeahko vuoden keskihintoihin verrattuna, koska viljelyssä on jouduttu pitämään erityistä huolta kasvuun lähdöstä ja muun muassa hallantorjunnasta. Starttivaiheessa varhaisvihanneksia on vielä rajoitetusti myynnissä, joten näitä herkkuja ei riitä vielä jokaiselle aterialle.

Kasvikset ovat mehukkaimmillaan sadon kasvuvaiheessa, jolloin niitä syödään paljon tuoreena napostellen. Kesäkuun lopussa ja heinäkuussa suomalaisten kasvisten käyttö saattaa kaksin- tai jopa kolminkertaistua muiden vuodenaikojen kulutukseen verrattuna. Hinnat laskevat starttivaiheeseen verrattuna, koska saatavuus paranee. Muun muassa maukkaat nipputuotteet saapuvat jo kaikkiin myyntipisteisiin. Ruokaa valmistettaessa alkukesän kasvikset kypsyvät nopeasti, joten kevyt kiehautus tai grillaus riittää.

Sadon huippuvaihe ajoittuu yleensä heinäkuun loppuun tai loppukesään. Usein huippua edeltää lämmin ja suotuisa sääjakso. Tällöin kaikkia kasviksia on runsaasti tarjolla ja hinta on edullisimmillaan. Myös vihannesten laatu on huipussaan, sillä ravinto- ja makuaineita on kertynyt kesän aikana niihin runsaasti. Sadon huippuvaiheessa kannattaakin säilöä kesän maut ja vitamiinit talteen.

Käsittele herkkiä tuotteita oikein

Varhaisvihannekset ovat erittäin mehukkaita ja haihduttavat runsaasti ohuen kuorikerroksen vuoksi. Tästä syystä nämä vihannekset kannattaa säilyttää mahdollisimman viileässä ja haihdutukselta suojattuina. Liian lämpimässä muun muassa vihannesten makuaineet vähenevät. Tästä säännöstä poiketen tomaatti, kurkku ja uudet perunat tulisi säilyttää yli 10 asteen lämpötilassa.

Paljaaltaan myytävät nipputuotteet kannattaa pakata muoviin odottamaan syöntiä, ellei niitä käytetä saman päivän aikana. Tätä ennen lehtiosat kannattaa poistaa, koska naattien kautta haihdutus on suurinta. Monet varret ja naatit ovat myös herkullista syötävää. Esimerkiksi sipulikasvin vihreät lehdet ovat maukkaita ja niissä on runsaimmin terveellisiä suojaravintoaineita. Myös kukkakaalin ja parsakaalin lehdistä ja kantaosista saa maukasta ja vitamiinipitoista syötävää.

Viikolla 25 (16.-22.6.2003) vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n Varhaisperuna ja -vihannesviikkoa.

Grillaajan helppo salsakastike

Salsakastike on tyypillinen latinalaisen Amerikan grillijuhlien kastike. Esimerkiksi Argentiinalaisissa asado-juhlissa siitä tarjoillaan erilaisia versioita. Se maistuu grillatun kokolihan, makkaran ja kasvisten kanssa. Salsa kannattaa valmistaa edellisenä päivänä ja se säilyy jääkaapissa noin viikon.

Seuraavista aineksista valitaan kolme:
1 iso tomaatti
0,5 kurkku
0,5 pieni kukkakaali
1 paprika (väri vapaa)
0,5 pieni varhaiskaali
0,5 pieni kesäkurpitsa

1 dl kiehuvaa vettä

Kastike:
1,5 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä tai oliiviöljyä
0,5 dl (omeana)viinietikkaa
2-3 valkosipulin kynttä
3 tl kuivattua oreganoa
1 ruukku tai pieni nippu silputtua persiljaa
mustapippuria maun mukaan
0,5 tl suolaa
(3 rkl tuoretta korianteria)
(1 rkl hunajaa)

Valitut kasvikset pestään ja pilkotaan pieniksi kuutioiksi (n. 0,5 cm). Kastike sekoitetaan ja kaadetaan kuutioitujen kasvisten päälle. Lopuksi päälle kaadetaan kiehuva vesi. Annetaan maustua jääkaapissa yön yli.
Vinkki. Kastike voidaan tehdä myös tehosekoittimella, mutta silloin salsan suutuntuma ja ulkonäkö kärsivät.

Tillipesto

1 nippu tilliä
0,5 nippu persiljaa
0,5-1 dl parmesanjuustoraastetta
3 valkosipulin kynttä
0,5-1 dl pinjansiemeniä (auringonkukansiemeniä)
0,5-1 dl öljyä
suolaa

Hienonna tilli, persilja, parmesanjuustoraaste, valkosipulit ja pinjansiemenet tehosekoittimessa.
Lisä öljyä nauhana, kunnes saat sopivan paksuista pestotahnaa.
Mausta suolalla.
Lisää varhaisperunoiden joukkoon tillipestoa ja pöyrittele perunoita kunnes ne peittyvät kauttaaltaan tillipestolla, tai tarjoa tillipesto erikseen keitettyjen varhaisperunoiden kanssa.

Kesäkurpitsa-fetapaistos

2 kesäkurpitsaa
7-8 tomaattia
3 valkosipulinkynttä
250-300 g fetajuustoa
0,75 dl öljyä
2 tl basilikaa
1 tl mustapippuria
suolaa

Viipaloi kesäkurpitsat ja tomaatit. Asettele ne lomittain uunivuokaan. Hienonna valkosipulinkynnet ja fetajuusto. Lisää ne vuokaan kasvisten päälle.Sekoita öljy ja mausteet ja kaada seos vuokaan.Paista vuokaa uunissa 200 asteessa noin tunti.

Jaa artikkeli