Lämmin kesä on tuonut ampiaiset pihoihin ja puutarhoihin. Taistelu niitä vastaan ei kuitenkaan ole niin helppoa ja vaaratonta, kuin tyypillisesti luullaan.

Kesän edetessä taistelu ampiaisia vastaan kiihtyy. Nuo ärsyttävät hyönteiset saattavat kuitenkin olla jopa hengenvaarallisia vastustajia. Puutarhoihin, ullakoille, autotalleihin ja räystäsrakenteisiin ilmestyviin ampiaispesiin onkin syytä suhtautua asianmukaisella kunnioituksella.

– Joka vuosi ihmisiä kuolee ampiaisen pistojen aiheuttamiin allergisiin reaktioihin, kertoo Rentokilin tekninen päällikkö Jouni Siltala.

– Toisin kuin mehiläiset, ampiainen pistää huomattavasti herkemmin, koska se ei itse kuole siihen. Ampiainen on myös mehiläistä nopeampi ja siksi vaikeampi torjuttava.

Usein jää huomioimatta myös se tosiasia, että ampiaisten mukana kotipihaan saattaa kulkeutua vaarallisiakin bakteereita. Edellinen pysähdyspaikka saattaa hedelmäpuun tai kukan sijaan olla esimerkiksi eläimen raato, joka myös kelpaa ampiaisen ravinnoksi. – Tämä korostaa entisestään sitä, että ampiaispesät on syytä havaita ja hävittää hyvissä ajoin. Loppukesästä pesässä voi olla jopa 25000 yksilöä, eivätkä ne epäröi käydä yhteisvoimin uhaksi kokemansa ihmisen kimppuun, varoittaa Siltala.

– Ampiaiset kommunikoivat käyttämällä tuoksuja – vaaratilanteessa ne lähettävät feromoni-hälytyksen lajitovereilleen, kertoo Jouni Siltala.

– Viesti on yksinkertaisesti se, että nyt on syytä kiirehtiä paikalle ja hyökätä. Ampiaiset ovat myös valmiita vaarantamaan henkensä, koska lajille yhtenäisyys on ensiarvoisen tärkeä asia.

Ampiaisia onkin hyvä tyytyä katselemaan kauempaa, ja aina on syytä yrittää pysyä poissa heidän tieltään. Pesien vaaraton hävittäminen edellyttää oikeanlaisia torjunta-aineita ja turvavälineitä, ja se on aina syytä antaa ammattilaisen hoidettavaksi.

Rentokil on maailman suurin tuholaistorjunta yritys ja työntekijöitä on noin 92 000, 46:ssa maassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Lontoossa ja Rentokilillä on yli 100 vuoden kokemus tuholaistorjunnasta.

Jaa artikkeli