Kansalaisjärjestö Dodo ry:n kaupunkiviljelijät sekä valtakunnallinen tavaroiden vaihto- ja lahjoituspalvelu Netcycler palkittiin tiistaina Keskon kestävän kehityksen palkinnolla 2011. Palkintojen teemana oli tänä vuonna materiaalitehokkuus, joka säästää luonnonvaroja, ympäristöä sekä rahaa.

Kymmenen tuhannen euron palkintojen tarkoituksena oli tukea kestävää tuotantoa ja kulutusta edistäviä hankkeita, jotka kannustavat myös muita jätteiden synnyn ehkäisyyn ja materiaalien uudelleenkäyttöön tavanomaista kierrätystä pidemmälle. Arvokkaaksi nähtiin myös vapaaehtoisesti ja pienillä resursseilla tehty työ.

Kasvihuone ja laareja veturinkääntöpöytään

Kaupunkiviljelijät kannustavat ihmisiä kasvattamaan itselleen ruokaa piha- ja parvekeviljelmissä. Palkintolautakunta piti kaupunkiviljelyä tulevaisuuden ilmiönä erityisesti kansainvälisesti: kehitysmaissa kaupunkiviljelyllä on merkittävä rooli nopeasta kaupungistumisesta aiheutuvan köyhyyden, työttömyyden ja ruuan saannin epävarmuuden takia.

Dodon mielestä laajamittainen kaupunkiviljely voi olla tulevaisuuden ekologisen ruuantuotannon yksi todellinen vaihtoehto myös Helsingissä ja Suomessa. Maailmassa arvioidaan olevan jopa 800 miljoonaa kaupunkiviljelijää.

Suomeen ja Helsinkiin heitä todennäköisesti saadaan lisää ensi vuonna, jolloin yhdistys yhteistyökumppaneineen on suunnitellut uudenlaista kaupunkiviljelypuistoa Keski-Pasilan vanhoille Veturitalleille, vanhaan veturinkääntöpöytään.

Toteutuessaan hanke rönsyäisi vuoden 2012 ajan osana Helsingin designpääkaupunkivuotta ja jatkuisi mahdollisesti sen jälkeenkin. Puiston ytimeksi on suunniteltu kääntöpöytään rakennettua, jopa kuusi metriä korkeaa kasvihuonetta ja sen ympärille viljelylaareja sekä kesäkahvila.

Palkinto jaettiin seitsemättä kertaa. Hakemuksia tuli kaikkiaan 78.

Jaa artikkeli