Rypsiöljyn nauttiminen vähentää liiallista fibrinogeeniä elimistössä, osoittaa Helsingin ja Tampereen yliopistoissa tehty rasvahappotutkimus. Fibrinogeeni on tärkein veren hyytymiseen vaikuttava tekijä, jonka pitoisuus kohoaa liian suureksi ravinnon välttämättömien rasvojen ollessa epätasapainossa. Fibrinogeenin määrä alenee, kun neljännes tyydyttyneistä ravintorasvoista korvataan rypsiöljyllä.
Tutkijoiden mukaan rypsiöljyn rasvakoostumus on elimistön välttämättömien rasvojen kannalta paras mahdollinen, ja siksi omiaan vähentämään veren fibrinogeenitasoja. Tutkimuksessa käytetyn rypsiöljykuurin ansiosta kaikki keskiarvoa korkeammat fibrinogeeniarvot laskivat noin 30 prosenttia.
Omega-3-rasvahapon puute ratkaisee
Tuore tutkimus osoitti ensimmäisen kerran, että veren fibrinogeenitasoa nostaa suureksi osaksi omega-3-alfalinoleenihapon puute ruokavaliossa. Kun omega-3-alfalinoleenihappoa on liian vähän, alkaa elimistö tehtailla omega-6-arakidonihappoa, josta syntyy verisuonitukoksia ja tulehduksia aiheuttavia, hormonien kaltaisesti vaikuttavia yhdisteitä.
Fibrinogeenin kohoaminen edistää verisuonitukosten syntyä ja ylläpitää tulehdustilaa elimistössä. Fibrinogeenin nousu on yhteydessä myös muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin, aivoinfarktiin, diabetekseen, Alzheimerin tautiin ja dementiaan, tutkimuksessa todetaan.
Iäkkäiden fibrinogeenitaso selvitettävä
Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan dosentti Into Laakson mukaan esimerkiksi iäkkäiden henkilöiden ravintotekijät saataisiin korjattua yksinkertaisesti sillä, että neljännes rasvoista vaihdettaisiin rypsiöljyyn. Lisäksi Laakso suosittelee, että terveyskeskuksissa määritettäisiin kolesterolin rinnalla myös fibrinogeeni.