Suomessa ei tänä kesänä ole toistaiseksi havaittu koloradonkuoriaisia. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja ELY-keskusten tarkastajien normaalit kartoitustarkastukset ovat alkamassa Etelä- ja Itä-Suomessa. Evira seuraa Ilmatieteen laitoksen sääennusteita ja kohdentaa tarkastuksia tarvittaessa sen mukaisesti. Perunan ammatti- ja palstaviljelijöiden omatoiminen kuoriaisten tarkkailu ja mahdollisten havaintojen ilmoittaminen on juuri tähän aikaan ensiarvoisen tärkeää.
Koloradonkuoriaista ei ole havaittu Suomessa tänä eikä kahtena edellisenä kesänä. Esiintymisalueillaan Baltiassa ja Venäjällä talvehtineet yksilöt ovat jo nousseet perunakasvustoihin. Lämpimät säät nopeuttavat niiden kehitystä ja populaatiokoot voivat kasvaa suuriksi, millä on vaikutusta erityisesti ensi kesän leviämisriskiin.
Kuoriaisia voi silti tänäkin kesänä levitä etelän ja kaakon suunnalta tulevien myrskytuulten ja ukkosrintamien mukana Suomeen. Ilmavirtausten lisäksi niitä voi satunnaisesti kulkeutua maahamme liikennevälineiden mukana. Riski kuoriaisen leviämisestä on suurin Suomenlahden etelärannikolla ja Kaakkois-Suomessa.
Perunakasvustosta voi tähän aikaan löytyä sekä aikuisia koloradonkuoriaisia että kuoriaisen munia, ja heinäkuun puolivälin jälkeen myös toukkia. Aikuinen kuoriainen on noin senttimetrin pituinen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa, etuselkä on väriltään oranssi ja siinä on mustia pilkkuja. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset kelta-oranssit munat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla.
Vastakuoriutunut toukka on noin 1-2 millimetrin mittainen ja tummahko. Toukat kasvavat nopeasti ja niiden kuperan selkäosan väri muuttuu pian oranssin-punertavaksi. Pää on musta ja alhaalla kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen.
Aikuiset kuoriaiset ja sen toukat syövät aluksi reikiä perunan lehtiin. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon pesäkkeitä, jotka on helppo havaita muusta kasvustosta. Kotipuutarhoissa voi esiintyä myös muita kasvien lehtiä syöviä hyönteisiä, mutta niiden aiheuttama vioitus ei ole samaa suuruusluokkaa kuin koloradonkuoriaisen aiheuttama. Koloradonkuoriaiset voivat syödä myös muita koisokasveja, mutta peruna on ehdottomasti niiden tärkein isäntäkasvi.
Koloradonkuoriainen on yksi maailman pahimmista perunantuhoojista. Sen aiheuttama tuho perustuu nopeaan lisääntymiseen, eikä sillä ole luontaisia vihollisia. Epäiltäessä koloradonkuoriaista Evira pyytääkin kaikkia perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöitä ottamaan välittömästi yhteyttä koloradonkuoriaisen havaintoilmoitusten päivystysnumeroon esiintymisen varmistamiseksi. Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Eviran ja ELY-keskusten kasvintarkastajat.