Orvokki valittiin Suomen suosituimmaksi kesäkukaksi 22 % ääniosuudella. Seuraaviksisijoittuivat pelargonia 15 ja dahlia 12 prosentilla äänistä. Äänestys järjestettiinkesäkukkia myyvissä suomalaisissa puutarhamyymälöissä kesäkuun ensimmäiselläviikolla. Vaikka viikko oli kylmin ja sateisiin vuosikymmeniin, äänioikeuttaankäytti 18 700 kotipuutarhuria. Äänestyksen järjesti Berner Oy PuutarhanKesä-lannoitteen merkeissä.

Orvokki on kiitollinen kesän kukkija. Ensimmäiset lajikkeet voidaan istuttaa ulos jovarhain keväällä, sillä ne sietävät yöpakkasia. Suosio näkyy myösviljelytilastoissa, joiden ykköstilaa orvokki hallitsee. Äänestyksessä kakkoseksisijoittunut pelargoni on niin ikään kestosuosikki. Dahlian saama äänimäärä onyllätys, koska se on hoitonsa suhteen kaikkein vaativin ja hyvin hallanarka. Dahliatunnetaan myös hellittelynimillä joriini ja syyshehku.

Kesäkukat palkitsevat kasvattajansa varsin helpolla hoidolla. Kasteluveden sekaanlisätään aina ripaus lannoitetta ja kukkineet kukinnot poistetaan.

Suomalaiset rakastavat kesäkukkia. Kasvihuonetarhurit viljelevät niitä myyntiinvuosittain yli 47 miljoonaa kappaletta. Lisäksi kotipuutarhurit kasvattavatkesäkukkia siemenistä ja juurakoista. Alkuvuodesta julkaistun kuluttajienostoaikeita käsittelevän tutkimuksen mukaan juuri kesäkukista ja niihin liittyvistälannoitteista ja mullista suomalaiset eivät aio taantumassakaan tinkiä. Kevään jaalkukesän myyntiluvut vahvistavat tutkimuksen osuneen oikeaan.

Faktaa orvokista (Viola Wittrockiana hybr.)

Tarhaorvokin historia alkoi Elisabeth I:n aikana, siis 1500-luvun myöhemmällä puoliskolla. Englannin nummilla kasvoi suurikokoisia keto-orvokkeja, joita yritettiin jalostaa. Englantilaiset työläiset kehittivät orvokista eri muunnoksia, kunnes 1800-luvun puolivälissä Ranskassa jalostettiin nykyisin tunnetun tarhaorvokin alkumuodot.

Orvokki on kaksivuotinen. Se kasvaa 10-20 cm korkeaksi, ja siitä on jalostettu useita loisteliaita värejä. Orvokit ovat kevään ensimmäisiä kesäkukkia, ja ne voi istuttaa ulos jo toukokuussa, koska ne kestävät hyvin jopa alle viiden asteen halloja.

Orvokki menestyy sekä aurinkoisilla että varjoisilla kasvupaikoilla, helteessä kukintaan tulee kuitenkin usein tauko ja kasvi ränsistyy helposti. Se vaatii runsasta kastelua ja lannoitusta. Jatkuvaa märkyyttä on kuitenkin vältettävä, koska se tuhoaa helposti kasvin juuristoa. Pitkäksi venähtänyt kasvusto voidaan uudistaa leikkaamalla se lyhyeksi. Kuihtuneet kukat poistetaan siementen muodostumisen ehkäisemiseksi.

Markkinoilla on myös pienikukkaisia lajikkeita, joiden jalostuksessa on käytetty monivuotista pienikukkaisempaa sarviorvokkia. Ne kukkivat runsaasti pienin kukin. Orvokki viihtyy parvekelaatikoissa ja maahan istutettuna. Orvokit ovat parhaimmillaan laajoissa ryhmäistutuksissa.

Miedosti kirpeitä orvokinkukkia voi käyttää vaikkapa kakun tai jälkiruokien koristeluun. Vanhan ajan englantilaisissa maalaiskartanoissa terälehtiä jopa sokerihuurrutettiin ja tarjoiltiin teekutsujen syötävinä viehättävinä koristeina.

Jaa artikkeli