Ruoka on noussut poliittiselle agendalle Yhdysvalloissa Valkoisen Talon uuden luomupuutarhan myötä, saattoi suomalainen Eat&Joy-delegaatio todeta tavattuaan presidentti Barack Obaman ruuan merkeissä.

Suomalainen ruoka oli vahvasti mukana, kun Helsingin kaupunki esittäytyi yhdysvaltalaisille viime viikolla Suomen suurlähetystössä Washingtonissa. Invitation to Helsinki -kokonaisuuden taustavaikuttajana toimi ylipormestari Jussi Pajunen, ja vierailun ruokatarjonnan kokosi Suomen Eat&Joy-organisaatio.

Työryhmän tuottaja Aki Arjola Eat&Joyn ja Viisi Tähteä -median taustalta kertoo, että ruokaprofiili rakentui pientuottajien raaka-aineista, jotka edustavat suomalaista lähiruokaa ja luomua.

Luomutuliaiset presidenttiperheen kokille

Presidentti Barack Obama ja hänen vaimonsa Michelle ovat perustaneet Valkoisen Talon pihalle pienen luomupuutarhan, joka on noussut kokoansa suuremmaksi uutiseksi ja symboliksi USA:ssa.

Eat&Joy-työryhmä Aki Arjola, keittiömestari Markus Maulavirta, hotelli Klaus K:n johtaja Marc Skvorc ja washingtonilainen yhteistyökumppani, Nora-luomuravintolan ravintoloitsija Nora Pouillon tapasivat Obamien henkilökohtaisen kokin Sam Kassin.

Tuliaiset Suomesta edustivat pohjoisia makuja: villiporon kylmäsavupaisti, luomuruisleipä ja ruispuolukkapatonki sekä kuohuvaa kuusenkerkkäjuomaa. Moderniin pärekoriin pakattiin myös kirjallista tietoa suomalaisesta ruokakulttuurista.

Sam Kass esitteli talon keittiön ja henkilökunnan sekä kierrätti vieraat läpi Valkoisen Talon. Myös piha-alueella sijaitseva, reilu kuukausi sitten istutettu luomupuutarha käytiin kasvi kasvilta läpi.

Yllättävä kohtaaminen

Yllättäen Eat&Joy-delegaatio kuuli kysymyksen: ”Who are these good people”, ”Keitä nämä hyvät ihmiset ovat?”. Kysyjä oli presidentti Barack Obama, joka saapui puutarhaan vieraansa Pakistanin presidentin Asif Ali Zardarin kanssa kesken neuvotteluiden.

Arjolan mukaan keskustelussa sovittiin, että presidentin hallinnosta kootaan ryhmä, jota johtaa keittiömestari Sam Kass. Ryhmälle esitellään, miten kouluruokailu on Suomessa järjestetty ja mikä on sen yhteys Suomen menestykseen PISA-oppimistulosmittauksissa.

Luomukokin päiväkirja luotaa Helsingin herkkuja

Invitation to Helsinki -kokonaisuuden MyHelsinki-tapahtuma kestää Washingtonissa toukokuun ajan. Sen tarkoituksena on esitellä kaupunkia yhdysvaltalaisille sekä helsinkiläisten että washingtonilaisten silmin.

Tapahtumaa ennakoi maalis-huhtikuussa 12 washingtonilaisen eri alojen nimekkään tekijän vierailu Helsinkiin luomaan omia mielikuvia alansa kehityksestä Suomessa suomalaisten eturivin tekijöiden opastamana. Vierailijoiden matkapäiväkirjoja voi lukea MyHelsinki-sivustolta. Sivuston on suunnitellut ja toteuttanut Taideteollisen korkeakoulun professori Timo Salli oppilaineen.

Ruoka-alaa edusti washingtonilainen pitkän linjan luomukeittiömestari ja ravintoloitsija Nora Pouillon, jonka päiväkirja kertoo hänen viisipäiväisestä vierailustaan Helsinkiin. Pouillon kirjoittaa Helsingin ravintoloista, kauppahalleista, pubeista ja tutustumisesta lähialueiden ruuantuottajiin ja -valmistajiin.

Luomukeittiömestari kirjoittaa, että hänen maistamansa suomalainen ruoka oli herkullista, yhdistelmä perinteisiä raaka-aineita nykyaikaisella tavalla valmistettuna. Helsingissä on hänen mielestään monia mielenkiintoisia ravintoloita ja luovia keittiömestareita.

Vierailunsa perusteella Pouillon sai käsityksen, että alkuperäiset kotieläinrodut sekä poro ovat trendi Suomessa ja niistä tuotetaan hienoja käsityöläistuotteita. (Ruokatieto)

Jaa artikkeli