Ympäristöä voi piristää suurilla ja pienillä betoniesineillä, jotka on valmistettu koko perheen voimin. Omalle pihalle saadaan hauskoja yksityiskohtia, ja samantien syntyy myös uniikkeja lahjoja.

Aloita betoniharrastus helpoilla esineillä, joilla onnistuminen on varmaa. Hiekkarannan kivillä ja puutarhakasvien lehtikuvioilla koristeltu laatta on yksinkertaisuudessaan hyvin kaunis. Jos materiaali innostaa, voi sitten siirtyä kookkaampiin askareisiin kuten ruukkuihin, puutarhapenkkeihin, pöytätasoihin ja paikalle valettuihin istutusaltaisiin. Näitä varten rakennetaan muotit, ja betoni vaatii raudoitusta.

Tavallisin omatekoinen puutarhan betoniesine on lintujen kylpyallas tai laatta, jonka muottina on käytetty raparperinlehteä. Lintualtaan valun alustaksi tarvitaan hiekkakumpare, joka muotoillaan halutun muotoiseksi ja kokoiseksi. Raparperinlehti asetellaan ylösalaisin kumpareen päälle niin, että lehtiruodit ovat betonin puolella. Kaikkein rehevimmät raparperinlehdet eivät sovi tehtävään, koska niiden poistaminen betonin pinnasta voi olla vaikeaa ja syvät uurteet heikentävät esinettä.

Jos halutaan tasaisia, lehtikuvioisia laattoja, laitetaan raparperin tai muun isolehtisen kasvin lehti tasaisesti filmivanerilevyn päälle ja lisätään betonia. Betoni voi ulottua lehden reunaan, jonka mukaisesti betoni muotoillaan lastan kanssa. Laatasta voi myös tehdä pyöreän tai neliskulmaisen joko käsin tai vaikkapa ämpärin reunan avulla.

Lehtikuvioiden lisäksi betonin pintaa voi koristaa kivillä, meripihka- tai lasimurskeella, mosaiikin paloilla sekä posliinin tai saviruukun sirpaleilla. Kivet tai muut koristeet painetaan kevyesti betonin pintaan siten, että näkyviin jäävä osa ei tahraannu betoniin.

Lisää betoniesineiden valmistamisesta Oma Pihan numerossa 1/2009.

Jaa artikkeli