Vaaleajouluruusu (Helleborus niger) on veistoksellisen kaunis joulun ajan kukka. Yksinkertaiset, vihertävänvalkeat kukat muodostuvat oikeastaan pikkuruisista terälehdistä, jotka varisevat pian. Kukan koristeellisuus perustuu sen hienoihin heteisiin ja emeihin, jotka pian muuttuvat tähtimäisiksi siemenkodiksi. Koko komeutta kehystävät valkeat verholehdet, jotka muuttuvat vähitellen vihreiksi. Kukkaa muistuttava rakennelma voi säilyä kauniina useita kuukausia, jos kasvi on valoisassa ja viileässä paikassa.

Jouluruusu pitää melko runsaasta kastelusta. Kun kukinnot lopulta ränsistyvät, jouluruusu on paras siirtää mahdollisimman viileään varastoon odottamaan kevättä. Multa pidetään edelleen kosteana.

Kun lumi sulaa, jouluruusu istutetaan ulkosalle puolivarjoisaan kukkapenkkiin, multavaan maahan. Nyt jouluruusu kasvattaa uudet raikkaat lehdet. Seuraavana vuonna se kukkii jälleen, mutta ulkosalla kukinta alkaa lumen sulamisen jälkeen keväällä ja jatkuu pitkälle kesään. Kasvin peitteleminen kevyesti syyslehdillä tai havuilla sekä kastelu lämpimällä vedellä keväällä edistävät talvehtimista.

Ilahduta ystävääsi upealla joululahjalla! Kun tilaat Oma Pihan määräaikaisen vuosikerran (numerot 6/2008 – 5/2009) 10.11. mennessä, saa ystäväsi lisälahjaksi valkokukkaisen jouluruusun.

Jaa artikkeli