Tutkija Susanna Rokka MTT:stä osoitti väitöstyössään, että lehmän ternimaidostaeristetyt vasta-aineet ja mm. hapankaalista eristetyt maitohappobakteeritestävät taudinaiheuttajabakteereiden toimintaa ruoansulatuskanavassa.

Rokka tutki lehmän ternimaidon, ternimaitoon rokottamalla tuotettujenspesifisten vasta-aineiden ja maitohappobakteerien vaikutustaruoansulatuskanavan infektioihin. Tutkitut infektiot olivat mahakatarri,hammaskaries ja vasikoiden E. coli -infektio. Mahakatarria aiheuttavahelikobakteeri (Helicobacter pylori) on usein myös mahasyövän takana.

Rokottamalla lehmää tietyillä taudinaiheuttajilla saadaan sen vereen syntymäänvasta-aineita, jotka siirtyvät myös maitoon. Erityisen paljon niitä erittyyternimaitoon.

Torjuu helikobakteereita ja kariesta

Immuuniternimaitovalmisteella pystyttiin kokeessa estämäänhelikobakteeri-infektio hiirillä. Valmiste ei parantanut vallitsevaa infektiota,mutta yhdistettynä antibioottiin se vähensi tulehdusta ja helikobakteerienmäärää ruoansulatuskanavassa tehokkaammin kuin pelkkä antibiootti.Ternimaitolisä paransi myös vasikoiden veren kykyä tappaa kolibakteereita.

Tutkimuksessa selvitettiin myös maitohappobakteerien toimintaaruoansulatuskanavan infektioiden yhteydessä. Maitohappobakteerit jaimmuuniternimaitovalmiste estivät yhdessä tehokkaasti hammaskariesta aiheuttavanStreptococcus mutansin tarttumista hampaan pintaan ja helikobakteerintarttumista ihmisen mahasoluihin. Lisäksi niillä oli tulehdusta hillitseväävaikutusta.

Tutkimus paljasti myös, että maitohappobakteeri LGG:llä hapatetussa juomassakariesvasta-aineet säilyvät pitkään toimintakykyisinä.

FM Susanna Rokan väitöskirja ”Bovine colostral antibodies and selectedlactobacilli as means to control gastrointestinal infection” tarkastetaan26.9.2008 Turun yliopistossa. Vastaväittäjänä toimii professori Harsharn GillAustraliasta ja kustoksena professori Heikki Kallio.

Jaa artikkeli