Nyt, kun vettä ei ole enää tullut taivaalta, on sitä tarjottava kasveille itse. Varsinkin kaikin voimin kukkivat kesäkukat tarvitsevat vettä kuumana kautena päivittäin, jotta nuput jaksavat avautua. Kuivuudessa kukat helposti kuivahtavat jo nuppuvaiheessa eivätkä enää sitten avaudu.

Pienellä kastelukannulla ei nyt tee mitään, sillä veden määrän per kasvi voi laskea jopa litroissa. Suurelle ruukulle noin litra per päivä ei ole liioittelua, pienemmän ruukun kastelee puolella litralla. on tärkeää, että multa kastuu läpikotaisin. Hieman lorauttamalla vain pinta kostuu, mutta multapaakun sisäosassa – siellä missä juuret ovat – on rutikuivaa.

Ruukkuja pitää muistaa kastella erityisesti, ne kärsivät helteellä ennen kuin maahan juurtuneet kasvit. Oikein kuivan ruukun voi upottaa vesiämpäriin varttitunniksi, jotta se voi imeä vettä itseensä kuin sieni. Varsinkin turve-multaseokset ovat hankalia helteellä, sillä mullan kuivuttua ne eivät enää tahdo imeä itseensä vettä, vaan vesi valuu pois mullan pinnalta kuin hanhen selästä. Turpeen vahvuus on veden pidätyskyky, mutta se toimii niin kauan kuin on vähänkin kosteutta jäljellä. Rutikuivaksi päässeen turvemultapaakun voi kastella joko hyvin vähän kerrallaan toistuvasti niin kauan kunnes se alkaa taas imeä vettä, tai helpommin upottamalla koko ruukku vesiämpäriin.

Vanha, kukkaruukuilla koristeltu puuvene on romanttinen näky kesäisessä pihassa. Kukkien täyttämässä veneessä on kesäistä symboliikkaa. Pelargonit ja samettikukat tuovat väriläiskiä puutarhaan.

Jaa artikkeli