No niin, siemenpussit ovat tyhjät. Kasvimaa täyttyi kokonaan, vaikka oli tarkoitus laittaa vain puolet maasta. Kasvimaa on uusi, viime vuonna aloitettu, ja rikkakasvien jäämistöä kasvaa maassa vielä paljon.

Mutta ei voi mitään. Siemenpusseja on taas tullut haalittua enemmän kuin tarpeeksi. Koskahan oman maa-alan ja ajan rajallisuuden oikein tajuaa.

Uudella kasvimaalla vie monta vuotta, ennen kuin maa alkaa olla kohtalaisen rikkaruohoton. Se jo auttaa paljon, että ensimmäisenä kesänä jaksaa olla tunnollinen ja kitkeä rikkakasvit kerran viikossa. Näin ne eivät pääse leviämään juurista tai siementämään.

Sitten ovat ne ihanuudet, jotka jatkavat elämäänsä juuren paloista. Ohdakkeet ja juolavehnät nousevat maasta hetkessä, vaikka multaan olisi jäänyt vain puolen sentin pituinen juuren palanen.Taistele siinä sitten! Vastustaja vaikuttaa lyömättömältä.

Sinnikäs puutarhuri palkitaan, sinnikäs puutarhuri palkitaan, voi itsekseen mutista. Ja mitäpä sitä ihminen mielummin tekisi kauniina kesäpäivänä kuin nauttisi kitkemisestä auringonpaisteessa kasvavien taimien keskellä?

Jaa artikkeli