Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta pääsee täyteen vauhtiin ensiviikonloppuna, joka on ensimmäinen seurantaviikonloppu. Kuka tahansa voi seuratakevään etenemistä ja ilmoittaa havaintonsa Luonto-Liittoon.

Vuoden 2008 teemana ovat lepakot, ja Kevätseuranta järjestetään yhteistyössäSuomen lepakkotieteellisen yhdistyksen kanssa. Suomen lepakoiden talvihorros jatkuu huhti-toukokuulle asti, joten lentonäytöksiä joudutaan todennäköisesti vielä odottamaan. Mukana on lepakoiden lisäksi 40 vakiolajia. Uusina lajeina tulevat mukaan tänä vuonna kielo, kullero ja seitsenpistepirkko.

Kevätseurannan ensihavaintoja on voinut ilmoittaa Luonto-Liittoon helmikuultalähtien.

– Ensimmäiset leskenlehdet nousivat jo. Kiuruja on tavattu lentämässä ainakinUudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Myös joutsen on löytänyt tiensä pohjolaanja sitruunaperhosia sekä nokkosperhosia on heräillyt talvihorroksesta.Ensimmäiset sulkapäiset töyhtöhyypät tepastelevat pelloilla takatalven vaaraauhmaten, kertoo kevätseurantakoordinaattori Anna-Leena Mäkelä Luonto-Liitosta.

Kevätseurantaviikonloppuina arvioidaan ensihavaintojen lisäksi lajienrunsastumista. Lajirunsautta arvioidaan joka toinen viikonloppu aina kesäkuullesaakka: 15.-16.3., 29.-30.3, 12.-13.4, 26.-27.4, 10.-11.5, 24.-25.5 ja 7.-8.6.Ensihavaintoja seurantalajeista voi edelleen ilmoittaa milloin vain. Havainnot voiilmoittaa internetissä, paperilomakkeella tai tekstiviestillä.

Kevättuuli on Luonto-Liiton lasten oma kevätseuranta. Kevättuuli-lomakkeelle voimerkitä havaintoja 12 tutusta kevätlajista.

Ilmastonmuutoksen on todettu vaikuttavan lintujen kevätmuuttoon ja muidenkineliölajien vuodenaikaisrytmiin eli fenologiaan.

– Luonto-Liitto toivoo ihmisten tekevän omia havaintoja lämpenemisen vaikutuksistalähiluonnossaan. Tarvitaan pitkäaikaisseurantaa eri eliöryhmistä ja eri puoliltaSuomea, jotta ilmastonmuutoksen kokonaisvaikutukset hahmottuisivat, Anna-LeenaMäkelä toteaa.

Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien. Havainnot kerätäänyhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa. YLE:n Aamu-tv kertoohavaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toisena torstaina.Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Jaa artikkeli