”Yli 20 vuotta sitten näin Taideteollisuusmuseossa Helsingissä japanilaisesta pakkaustaiteesta kertovan näyttelyn. Miten tavattoman yksinkertaisesti ja kauniisti jokapäiväisiä tavaroita oli pakattu”, kertoo valokuvaaja Pirjo Sillanpää.
Pirjo päätti vielä joskus matkustaa Japaniin, päästäkseen japanilaiseen supermarketiin ihastelemaan arjen estetiikkaa.

Matkasta tulikin paljon monipuolisempi. Pirjo pääsi tutustumaan yksityisten ihmisten puutarhoihin.

Pirjo on innokas amatööripuutarhuri, ja tämän harrastuksen myötä hän on ryhtynyt myös valokuvaamaan puutarha-aiheita: yksityisiä ja julkisia puutarhoja ja pihoja, puistoja ja puutarhanäyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla. Oma siirtolapuutarhapalsta pitää Pirjon kädet tukevasti kiinni haran varressa.

”Puutarhoissa minua eivät kiinnosta niinkään yksittäiset kukat tai kasvit, vaan erilaiset huoneet ja polut, jotka johtavat tilasta toiseen. Parhaimmillaan puutarha on mielenkiintoinen kaikkina vuodenaikoina. Erilaisten kasvien yhdisteleminen ottaen huomioon niiden korkeudet, lehtien muodot, värit ja kukinta-ajat, on haastavaa ”, Pirjo pohtii

”Japanilaisia puutarhoja olen nähnyt aina silloin tällöin matkoillani. Peruselementtejä niissä ovat ikivihreät puut ja pensaat, kivet, sammalet ja vesi. Tyyli on harmoninen, luonnollisen näköinen, mutta silti tarkkaan harkittu ja täysin rakennettu. Japanilainen puutarhatyyli viehättää suomalaista silmää, sillä yhtymäkohdat suomalaiseen luontoon ovat ilmeiset. Käkkäräiset männyt karussa saaristomaisemassa – japanilaista puutarhaa parhaimmillaan.”

”Kuuluisia japanilaisia puutarhoja on valokuvattu ja esitelty julkisuudessa usein, mutta tavallisten japanilaisten ihmisten yksityisiä puutarhoja harvoin. Onko japanilaisen ihmisen oma puutarha tyyliltään aina japanilainen? Tämä kysymys mielessäni lähdin ensimmäiselle matkalleni Japaniin lokakuussa 2006.”

”Japanilaisten tuttavien avustuksella pääsin kuvaamaan yksityisiä puutarhoja Kyushun saarella. Porttien ja muurien takaa paljastui yllätyksiä. Puutarha on tekijänsä näköinen. Erään omistajan mukaan puutarha on paikka, jossa voi olla rauhassa ja levätä.”

”Tervetuloa katsomaan elämäni ensimmäistä valokuvanäyttelyä ja viettämään rauhoittava hetki minun japanilaisessa puutarhassani.”

Pirjo Sillanpään ”Vihreää teetä, dozo” Puutarhakuvia Kyushulta -näyttely
Laterna Magicassa 4.3. – 22.3.2008.
Laterna Magica KIRJAGALLERIA Rauhankatu 7, Helsinki
Avoinna ma-pe 11-17 la 11-15
Puh. 050 5710 558 (galleria), 09 1357 559 (antikvariaatti)
http://www.laterna.net

Jaa artikkeli