Jurmon saarella Turun saaristossa laiduntavat alpakat. Ne otettiin lampaiden tilalle, ja ovat kuulemma helppohoitoisempia kuin lampaat. Lampaiden keväisen karitsoinnin ja syksyisen teurastuksen kanssa on aika homma, vaikka lampaat muuten eivät paljoa vaadikaan.

Alpakat käyvät hyvin laiduntamaan sellaisille paikoille, joissa maa on köyhää – aivan kuten suomenlampaatkin. Ruohon ei tarvitse olla rehevän mehevää, vaan kaikenlaiset heinät ja pensaiden sekä puiden lehdet maistuvat myös. Alpakat ylettyvät järsimään korkeammalle puiden oksistoon kuin lampaat, pitkän kaulansa ansiosta.

Paljoa heinää ja olkiakaan ei tarvita, yllättävän vähän kuulemma. Taitavat olla vaatimattomia otuksia nuo alpakat. Nehän ovat kotoisin Etelä-Amerikan vuoristoista, ei sieltä sademetsistä vaan etelämpää, missä on karua ja kuivaa.

Alpakan kaula näyttää hassulta tapilta, kun sen päässä kököttää pyöreä pää. Karva on ihanan pehmeää – ja keritsemällä eläimet saadaan unelmankevyttä ja pehmeää lankaa käsityön tekijöiden iloksi.

Jaa artikkeli