Varhaiset pionit kukkivat par¤aikaa. Kalpeankeltainen kaukasianpioni (Paeonia daurica ssp. mlokosewitcshii) herättää suuria tunteita yksinkertaisessa kauneudessaan. Täyteläistä kukintaa jatkuu ehkä vain viikon, puolentoista ajan, mutta millaista aikaa! Ja vakiintuneen kasvuston kukkapaljous levittää puutarhaan ihanaa pippuroidun parfyymin tuoksua.

Kaukasianpioni on huoleton kasvatettava, kunhan vain se istutetaan sopivaan paikkaan. Kun tämäkin pionin luonnonlaji on alkujaan vuoristokasvi, sen saa viihtymään, kun kohtelee sitä kuin kivikkokasvia. Maa voi olla syvämultaista ja voimakastakin, kunhan se on hyvin ojitettua ja istutuskohta mielellään viettävää rinnettä.

Istutuksen yhteydessä juuret asetellaan syvälle multaan, mutta juurakon silmukruunu ei saa joutua 5 senttiä syvemmälle, muuten kukinta heikkenee. Hoitoon kuuluu rikkaruohojen huolellinen kitkeminen, sillä kaukasianpioni ei kestä tyvellään heinäturvetta tai muuten ankaraa kilpailua.

Syksyisin on hyvä varmistua siitä, että silmukruunu on peitelty karkealla hiekalla, sillä syystä tai toisesta juurakolla on taipumusta paljastua maasta, ja silloin talviaikaan on pakkasvioituksen vaara. Mullan käyttäminen kruunun peittämiseen saattaa altistaa kasvin harmaahomeelle, siksi ilmava hiekka on parempi.

Jaa artikkeli