Raparperin (Rheum cultorum) ryppyiset lehdet ja suurta pähkinää muistuttavat silmut ovat ilmestyneet vanhan torpan kivijalan juureen Korppoossa. Lehdet ovat niin kurttuiset, että näyttää siltä kuin ne olisi tungettu pääsiäismunan yllätysrasian sisään, josta ne nyt pääsevät vapaiksi.

Etelään päin viettävässä rinteessä on lämmin paikka, ja kasvit saavat siinä aikaisen herätyksen kesään. Kasvi on varmaankin kasvanut samalla paikalla jo ainakin puoli vuosisataa, ja pistänyt parin sukupolven lasten suut makeaksi kiisselillä ja piirakalla.

Raparperi on perinnekasvi, hyötykasvi ja samalla koristekasvi. Koristeraparperin (Rheum palmatum) lehdet ovat punertavat ja liuskoittuneemmat kuin tavallisen raparperin, ja sen ’Atropurpureum’ –lajiketta, jonka lehdet ovat suorastaan viininpunaiset, viljellään yleisesti koristekasvina Englannin puutarhoissa.

Ihan tavallinenkin raparperi komistaa pihaa kuin pihaa. Valtavat lehdet ja suuret kukkasoihdut suorastaan huutavat huomiota. Raparperilla, vaikka onkin tuiki tavallinen pihan vihannes, on jykevä läsnäolo ja auktoriteetti.

Jaa artikkeli