Puutarha peittyy lumen alle. Muistikuvat pihasta ovat tallella, joillakin saattaa jopa olla muistiinpanoja ja valokuvia pöytälaatikkojen kätköissä. Siemenet ovat jo ilmestyneet kauppoihin ja siemenkuvastot kolahtaneet postilaatikkoon. Sormet syyhyävät, puutarhassa toivoisi voivansa tehdä edes jotain.

Suunnittelu ei ole vähäpätöistä puuhaa, jota tehdään paremman puutteessa. Keväästä syksyyn pihalla on kuitenkin niin paljon hommaa, että silloin suuret suunnitelmat saavat jäädä. Ajatuksia pulpahtaa koko ajan mieleen ja niitä toteutetaan jatkuvasti. Suuret, mullistavat ideat kannattaa merkitä muistikirjaan ja kaivaa kirja uudestaan esille talvella.

Siemenluettelot, uutuudet ja keväällä ilmestyvät puutarhakirjat tekevät sen, että kevättalvi on otollisinta pihan suunnitteluaikaa. Ne innostavat, tempaavat mukaansa ja saavat epäröivästäkin puutarhurista esiin vakaita päätöksiä. Heinäkuussa syntyneet ajatukset kasvimaan pienentämisestä ensi vuonna unohdetaan tietoisesti. Itse asiassa kompostikehikon viereisenkin pläntin voisi kääntää, siihen saattaisi mahtua muutama latva-artisokka.

Jaa artikkeli