Loppusyksyn ja alkutalven lauhat kelit ovat vaikuttaneet moneen seikkaan. Talvi alkoi kuitenkin äkisti. Muistaako kukaan, miten marraskuun alkupäivinä piti rivakasti kaivaa talvipalttoot ja –kengät esiin, kun pikapakkanen yllätti? Lumipyryssä jonotettiin talvirenkaiden vaihtoon.

Marraskuun alun jälkeen tuli niin pitkä ja vakuuttava lauha kausi, että alettiin miettiä pihasuunnitelmien tekoa. Jopa joulukuussa soitettiin ja tiedusteltiin, olisiko pihasuunnittelijalla aikaa käydä katsomassa tonttia. Tähän asti on vuoden loppu puutarhasuunnittelualalla ollut hiljaista kuin perunakellarissa.

Tänä talvena oli Etelä-Suomessa ruoho raikkaan vihreää tammikuulle asti. Kukkapenkkien ja puiden tunnistus kävi helposti, kun ne näkyivät niin hyvin. Puutarhan hahmottaminen onnistui jopa keskellä talvea.

Lounais-Suomen saaristossa tunnelma on nyt lähes keväinen. Köynnöskuusama kukkii kuistin etelänpuoleisella seinustalla. Iltapäivän auringossa vähäinen lumi sulaa puiden oksilta ja kallioiden päältä. Pienten, tippuvien pisaroiden ääni vie ajatukset kohti kevättä. Jokunen pursikin on uskaltautunut ylittämään meren selkää.

Luistimet on teroitettu, mutta ehtiiköhän niitä käyttää? Jää on vetisen sohjon alla. Lähipäiviksi luvatut kylmät säät tuovat talven takaisin, mutta kyllä näin lyhyisiinkin talviin voisi oikeastaan tottua.

Jaa artikkeli