Eteläeurooppalaisten sieniasiantuntijoiden suosima gourmet-sieni Kuningasosteri (King Oyster) on suurelle yleisölle harvinaista herkkua. Sitä löytyy luonnosta vain harvoin ja vaativista viljelyolosuhteista johtuen vain harvat sienifarmitkaan viljelevät sitä Euroopassa. Suomalaisomisteinen, Virossa toimiva yritys Fungi Farm OU on nyt kehittänyt uuden puhtaan viljelymenetelmän, jolla sienen tuottaminen onnistuu ympäri vuoden.

Sieni tuotetaan hygieenisessä viimeisintä sienituotantoteknologiaa edustavassa kasvatuslaitoksessa. Viljelymenetelmä ei kuitenkaan nostanut sienen hintaa pilviin, sillä 72 prosenttia Fungi-Farmin omaan kuluttajatutkimukseen osallistuneista piti uutuussienen hintaa sopivana tai edullisena.

Kuningasosteri kuuluu Pleurotus-sukuun ja sen alkuperämaa on Unkari. Koko sieni on hyödynnettävissä, sillä myös sen jalka on syötävä ja mehukas. Maku ja aromi on herkullisen pähkinäinen.

Keittiömestari suosittelee

Keittiömestarit pitävät Kuningasosterista hienon maun ja aromin, kiinteyden sekä monipuolisuuden vuoksi. Sieni on helppokäyttöinen ja sopii kaikkeen ruuanlaittoon.

Kuningasosterin kiinteys mahdollistaa hyvin kuljetuksen ja sen säilyvyys kylmätiloissa on vähintään kaksi viikkoa. Sienen kosteuspitoisuus on alhainen, minkä vuoksi se kutistuu kypsennettäessä vain vähän. Sieni säilyttää vaalean värinsä myös kypsennettäessä.

Sienissä terveellisiä yhdisteitä

Kuningasosteri sisältää monia ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita, mineraaleja, hivenaineita, vitamiineja, ravintokuituja ja terveyttä edistäviä aineita. Myös sen rasva- ja energiapitoisuus on matala.

Kuningasosterista ja muista sienistä on tutkimuksissa löydetty bioaktiivisia aineita, joilla on havaittu veren kolesterolia alentavaa vaikutusta. Sienissä on havaittu olevan myös aineita, joilla saattaa olla veren sokeria, verenpainetta ja immuniteettia sääteleviä ja syöviltä estäviä vaikutuksia.

Jaa artikkeli