– Talo oli kaatokunnossa, kun ostimme sen mieheni Pekka Lehdon kanssa, kuvailee Nina. – Ystävät kysyivät, mihin aiomme rakentaa uuden talon. Silloin, 1980-luvulla asuimme Kuopiossa, joka oli opiskelukaupunkini. Kävimme täällä Kuusankoskella joka viikonloppu kolmen vuoden ajan remontoimassa ja korjaamassa. Yksi kerta minulta jäi väliin, kun poikamme Touko syntyi keskiviikkona. Seuraavana viikonloppuna en tullut.

Vanha, kaunis talo on jo korjattu ja sen ympärille on muotoutunut rehevä puutarha. Tänä vuonna aikaa riittää niin omiin kuin ystävienkin töihin, sillä Pekka on juuri jäänyt eläkkeelle. Nina puolestaan on vuorotteluvapaalla Kouvolan teatterista. Onni omasta ajasta ja rauhasta loistaa parin kasvoilta. Nyt voi kiireettä hoitaa taloa ja pihaa, ehkä ehditään käydä myös Kreikan saaristossa, jonne veri vetää yhä uudestaan. Nina innostuu.

– Katso tätä persikanpunertavaa oleanteria (Nerium oleander), joka löytyi korfulaisesta taimitarhasta! Harvinaisen kaunis väri. Laakeripuut (Laurus nobilis) nostamme sisään, ne talvehtivat erittäin hyvin viileässä, vanhassa talossa. Orjanlaakeri (Ilex aquifolium) saa kyllä viettää talven ulkona.

– Talomme on kuin viidakko talvella, pistää Pekka väliin. – Takaterassin Välimeren puutarha siirtyy talveksi sisälle, sillä routaa sikäläiset kasvit eivät kestä. Ikkunalaudatkin ovat täynnä pelakuita. Me oikeastaan keräilemme kasveja.

Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan seuraavassa Oma Piha –lehdessä, joka ilmestyy 11.1.2007.

Jaa artikkeli