Mikä täällä tuoksuu? Ikkunalaudalla isompiensa joukossa oli pieni purkki, suikeita lehtiä ja hentoja kukkavanoja, jotka kurottelivat valoa kohti.

Se oli orkidea, jonka olen ostanut Orkideayhdistyksen näyttelystä jo vuosia sitten, ja joka vuosi se on uskollisesti kukkinut. Tuoksunystykämmekkä on yksi helppoja, kotona kasvatettavia orkideoita; kaikkein vaikeinta koko kasvissa on tuo tieteellinen nimi, Oncidium ornithorhynchum.

Tulipa se kukkaan sopivaan aikaan, juuri jouluksi!

Pieniä, vaaleanpunaisia kukkia avautuu joukoittain kukkavarteen, joka mutkittelee hauskasti ja haarautuu kerta toisensa jälkeen. Tuoksu on miellyttävän vaniljainen.

Luulen, että parasta hoitoa, mitä minä olen voinut sille antaa, on kevyt laiminlyönti. Ei liikaa kastelua, lannoitusta eikä muutakaan näpelöintiä. Tavallinen sisäkukkien kohtelu riittää tällekin orkidealle, lisävaloa talven pimeimpään aikaan.

Vähän lämpimämpää huoneilmaa se ehkä tarvitsee kuin tutut perhosorkideat (Phalaenopsis), ja puulämmitteisen talomme sisäilma on varmaan hiukan kosteampi kuin yleensä.Jokaisen kyllä kannattaisi kokeilla tätä pientä ilonaihetta!

Jaa artikkeli