Amaryllis eli ritarinkukka on kiitollinen kasvatettava. Postipakettina saapui muhkea sipuli (Hippeastrum ”Merengue”), joka istutettiin soraan isoäidin vanhaan ruukkuun. Soran pintaa koristaa muutama kaunis ulkosaariston rannoilta kerätty kivi.

Vettä on koko ajan annettu niin vähän kuin mahdollista, vain loraus kerran viikossa, sillä ruukun pohjassa ei ole reikää liian veden valua pois. Kului vain hetki, kun sipulista alkoi kohota paksu, vihreä varsi kuin sormi. Elinvoimaisena se työntyi joka päivä korkeammalle, kunnes kasvu pysähtyi. Varren päähän alkoi paisua nuppu.

Ensimmäiset kukat aukesivat kolmannen adventin kunniaksi. ”Merenguen” kukat ovat keveät, kirkkaan kirsikanpunaiset, suorastaan hämähäkkimäiset. Niissä ei ole sitä raskasta yltäkylläisyyttä kuin yleisemmissä jaloritarinkukissa.

Jaloritarinkukat ovat toki useimpien mieleen, sillä runsas kukinto muistuttaa lahjaruusuketta ja on kieltämättä komea. Mutta on meitäkin, jotka pitävät enemmän luonnonkukkien pienipiirteisestä herkkyydestä.

”Merengue” on lisäksi siitä kiva, että sen ruukku ei kellisty kumoon kukkien painosta. Toinen kukkavana on jo kasvussa jouluaattoa varten.

Erikoinen ritarinkukka löytyi Exotic Gardenin valikoimista, samankaltaisia on Viherpeukaloilla ja Lord Nelsonilla.

Jaa artikkeli