Johan Ludvig Runeberg, kotoisammin Janne, syntyi Pohjanmaalla merikapteenin perheeseen. Monen mutkan kautta hän päätyi etelärannikolle. Sieltä löytyi puoliso, Fredrika Tengström, joka tunnetaan edelleen puutarhanhoidon pioneerina Suomessa.

Runoilija rouvineen asui ensin tuoreessa yliopistokaupungissa Helsingissä, mutta pian Janne sai roomalaisen kirjallisuuden lehtorin viran Porvoon kymnaasista. Pariskunta muutti Porvooseen ja asui siellä runoilijan kuolemaan asti.

Malliemännäksikin nimetty Fredrika rakasti puutarhaansa. Ruusuihin hän suorastaan hullaantui. Runebergin kotimuseon puutarhaa koristavat edelleen samat ruusut kuin 1800-luvullakin.Ruusujen lomassa Runebergin kotimuseon puutarhaa kaunistavat vanhat perennat, kuten akileijat, ritarinkannuksen maatiaislajikkeet ja kurjenkellot (Campanula persicifolia).

Runebergien talo oli tunnettu viihtyisästä sisustuksestaan ja kukoistavista huonekasveistaan. Palmut ja peikonlehdet nostattavat edelleen kävijöissä ihastuksen huokauksia. Fredrika hoiti kasvejaan väsymättömästi. Pistokkaasta ja siemenestä kasvattaminen oli hänelle kunnia-asia.

Jannen halvaannuttua aivoverenvuodon seurauksena vuonna 1863 perhe ei enää muuttanut kesäksi maalle Kroksnäsiin. Porvoon puutarha tuli entistä tärkeämmäksi. Erityisesti tuoksuvat kukat, kuten kielot, leukoijat ja resedat olivat Runebergien mieleen.

Lue lisää Oma Piha –lehdestä… Tilaa Oma Piha –lehti, katso tarjous!

Jaa artikkeli