Kesäkodin puutarhanhoito on aivan erilaista kuin kaupunkikodissa. Siihen liittyvät kiinteästi huussin tyhjennys, kompostointi, grillaus ja sadeveden keruu pesuvedeksi. Kierrätys sujuu luonnollisesti maalaisjärkeä käyttämällä.

Ulkomailla moni luulee, että meillä on kierrätysasiat hoidettu ennätyksellisen hyvin. Tosiasiassa mökkien läheisyydestä on joskus vaikea löytää kierrätyspisteitä ja roskalaatikkojen ympäristöt pursuavat lokkien silpomia muovikasseja.

Kompostointi kannattaa jo siksi, että silloin jätepusseja kertyy paljon vähemmän. Palkaksi saa kuohkeaa multaa. Multasäkkejä ei siis tarvitse ostaa ja varta vasten rahdata mökille. Ruusut ja koristekasvit pitävät hyvin maatuneesta huussi- ja puutarhajätekompostista, syötäville vihanneksille ja marjoille suositellaan keittiö- ja puutarhajätteistä syntynyttä multaa. Komposteja kannattaa siis perustaa kaksi.

Kompostimulta on voimakasta, joten sitä kannattaa levittää maan pinnalle tai sekoittaa maa-ainekseen. Harva kasvi sietää kompostimultaa sellaisenaan.

Hyvin maatunut kompostimulta parantaa aina maata: savimaa kevenee ja hiekkamaa muuttuu vettä pidättävämmäksi ja ravinteikkaammaksi.

Kierrätykseen kannattaa muutenkin uhrata pikku hetki. Lasi- ja metallipurkit huuhdotaan ja ladotaan siististi pahvilaatikoihin, jolloin ne vievät vähän tilaa sekä mökillä että kierrätyspisteeseen kuljetettaessa. Ja jos kesämökin läheisyydestä ei löydy kierrätyspistettä, kannattaa asiasta ehdottomasti soittaa kunnan jätehuoltoon tai tekniseen virastoon asian korjaamiseksi.

Jaa artikkeli