Muurin avulla rinnepihaan voi perustaa tasaisia alueita. Tasaisella tontilla muurit puolestaan auttavat korkeuserojen tekemisessä. Muurin rakentaja voi nykyisin valita kivimallinsa ja -värinsä useiden tuotteiden joukosta.

Tavallisin rakenne on tukimuuri, jonka avulla saadaan tasaisia alueita istutuksia, nurmea tai kiveyksiä varten, vaikka tontti olisi hyvin kalteva. Tällä tavalla saadaan isompi osa tontista hyötykäyttöön. Muurilla voidaan myös nostaa istutusalueita tasaisilla tonteilla, jotta saadaan aikaan vaihtelevampi, suojaisempi ja monimuotoisempi puutarha.

Betoninen muurikivi on tavallisin materiaali, siitä on suhteellisen helppo rakentaa muuri, koska kivet ovat tasapaksuja ja suoria. Monista muurikivimalleista voi myös kätevästi rakentaa vapaasti seisovan muurin tilanjakajaksi.

Vaihtoehtoja betonikiville ovat esimerkiksi liuskekivimuuri, joka tehdään vaakatasoon ladotuista liuskekivistä, ja muut luonnonkivimuurit. Harjujen ja hiekkakuoppien pyöreät, jääkauden hiomat kivet, muut luonnonkivet, räjäytyskivet omalta työmaalta sekä muotoon sahatut tai lohkotut graniittikivet sopivat myös muureihin. Jos maasto, johon rakennetaan on epätasainen ja kallioinen, luonnonkivi on betonikiveä parempi vaihtoehto.

Lue lisää Oma Piha –lehdestä… Tilaa Oma Piha –lehti, katso tarjous!

Jaa artikkeli