Osa 1 – Miksi suunnitella?

Puutarhasuunnittelusta puhutaan. Suunnittelun käsitteitä on kuitenkin vaikea ymmärtää. Mitä tilojen yhteydellä tarkoitetaan? Entä niiden jaottelulla? Tässä artikkelisarjassa kurkistetaan pihasuunnittelun saloihin. Ensimmäisessä osassa pohditaan sitä, miksi puutarhaa ylipäänsä suunnitellaan.

Puutarha on paikka, jossa rauhoitutaan, harrastetaan ja eletään. Se on osa kotia. Samoin kuin sisustuksen tyyli ja toimivuus mietitään, suunnitellaan myös talon ulkopuolinen tila: pihan toimivuus, kulkutiet ja käyttötarkoitus.

Olennaista niin puutarhan suunnittelussa kuin hoidossakin on hidas eteneminen, rauhallisuus. Suunnittelu aloitetaan tarkkailulla. Päämääränä on muovata tontista paras mahdollinen puutarha. Paikan luonnetta tulee korostaa, ei jyrätä. Tontin rajojen ulkopuolelle kurkistamalla näkee alueen erikoisuudet, joita kannattaa korostaa. Näin muodostuu paikallisidentiteetti eli alueen oma luonne.Yhtenäinen kokonaisuus saavutetaan pala kerrallaan kuten domino-pelissä niin, että palat liittyvät toisiinsa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Pienestä yksityiskohdastakin voi aloittaa, mutta on muistettava, että siitä alkaa tapahtumien ketju. Puutarhan luominen ei todellakaan ole hätähousun puuhaa, sillä uutta ei synny hetkessä.

Lue lisää Oma Piha –lehdestä… Tilaa Oma Piha –lehti, katso tarjous!

Jaa artikkeli