Ensimmäiset korvasienet ovat jo poimittavissa Etelä-Lapissa, mutta Etelä-Suomessa satokausi ei ole vielä alkanut. Tänä vuonna ensimmäiset sienet Lapissa ovat ilmestyneet noin kuukautta normaalia aikaisemmin, koska maa on ollut sula tai vain heikossa roudassa koko talven. Yleensä korvasienikausi alkaa Lapissa touko-kesäkuun vaihteessa ja normaali poiminta-aika on kesäkuun ensimmäiset viikot. Etelä-Suomessa maassa oleva routa estää ja hidastaa sienten kehitystä. Sienet ilmestyvät siellä tänä vuonna normaaliaikaan tai hieman normaalia myöhemmin.

Etelä-Suomeen ennustetaan huonoa satoa

Satoennuste lupaa viime vuotista parempaa satoa Lappiin, mutta varsin huonoa eteläiseen Suomeen. Syynä on viime vuoden loppukesän runsassateisuus, joka haittasi sienten rakentamiseen tarvittavan energian keruuta.

Nyt puolestaan kaivattaisiin sadetta, jotta syntyneiden sienten kasvu nopeutuisi. Pitkä kuiva ja paahteinen kausi pohjoisessa on alkanut jo kuivattaa sieniä, jolloin ne saattavat jäädäkin pieniksi. Etelässä sade sulattaisi roudan ja edistäisi sienten kehitystä.

Satoa voi parantaa sanomalehden avulla

Parhaita paikkoja sienisadon tarkastamiseksi ovat muutaman vuoden ikäiset kevyesti muokatut uudistusalat. Vähäisellä vaivalla saa varsin nopeasti käsityksen, onko kasvupaikka ollut sovelias sienten kasvulle tänä satokautena.

Korvasienisatoa voi parantaa huomattavasti puoliviljelyllä. Siinä maahan kaivetaan sanomalehteä alueella, missä korvasientä esiintyy luontaisesti. Noin kilon luontainen sato voi puoliviljelyssä 10–200-kertaistua. (Finfood)

Jaa artikkeli